Погіршення відносин між Казахстаном та Росією почалося після того, як президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв у рамках візиту на Петербурзький міжнародний економічний форум (ПМЕФ) заявив про неможливість визнання так званих "ДНР" та "ЛНР". А також після того, як Мінфін Казахстану опублікував проект наказу, який забороняє постачання до Росії та Білорусі товарів, які потрапили під західні санкції. У п'ятницю, 8 липня, Токаєв взагалі вирішив Путіна "добити".

Так, стало відомо, що в Казахстані ухвалили рішення про вихід із угоди Співдружності незалежних держав (СНД) 1995 року про Міждержавний валютний комітет.

Про це йдеться в указі президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва, повідомляють місцеві ЗМІ .

"Затвердити протокол про припинення дії угоди про створення Міждержавного валютного комітету від 26 травня 1995 року, здійснений у Мінську 25 жовтня 2013 року", - йдеться в указі.

Документ уже набрав чинності.

Зазначимо, що Комітет створювався з метою сприяння організації багатостороннього співробітництва в галузі валютно-платіжних та кредитних відносин, зближення та вдосконалення валютного законодавства, що стосується багатосторонніх розрахункових та кредитних відносин, розвитку форм і методів координації грошово-кредитної та валютної політики держав-учасниць угоди про створення платіжного союзу держав-учасниць СНД, а також співробітництва та здійснення узгоджених дій у питаннях валютного контролю.

Казахстан вступив в угоду 6 листопада 1998 року, поряд з такими країнами як Білорусь, Вірменія, Азербайджан, Узбекистан, Росія, Таджикистан, Киргизстан та Молдова. Але вже у 2013 році, у тому ж Мінську, під головуванням Олександра Лукашенка, від цього органу вирішили відмовитись, і підписали рішення про скасування МВК.

Читайте також: