Цей конфлікт почався 28 червня, коли стало відомо, що Осло відхилило заявку Москви на пропуск вантажів для селищ на Шпіцберген через пропускний пункт на російсько-норвезькому кордоні Стурську. Наступного дня в МЗС була викликана тимчасова повірена у справах Норвегії в Москві Сольвейг Россебе, а зараз взагалі Росія готується заново ділити Баренцеве море.

Так, стало відомо, що речник Державної думи Російської Федерації В'ячеслав Володін звернувся до комітету Держдуми із закордонних справ з проханням переглянути угоду про роздільну лінію між Норвегією та Росією. Зокрема, комітет має визначитися, чи слід розірвати чи призупинити угоду про кордон та співпрацю у Баренцевому морі, пишуть РосЗМІ.

Зазначимо, що лише у 2010 році, після 40 років переговорів, Росія та Норвегія змогли домовитися про компроміс навколо розділової лінії у Баренцевому морі. Зокрема, спірна морська ділянка була поділена на дві приблизно рівні частини.

Зараз же з подачі депутата-комуніста Михайла Матвєєва заново порушили питання про денонсацію договору між Росією та Норвегією про розмежування морських просторів та співробітництво у Баренцевому морі. Матвєєв стверджує, що Росія свого часу даремно поступилася Норвегії 175 000 кв. км Баренцева моря.

Норвегія вже відреагувала на бажання Росії "повернути" частину Баренцевого моря. Так, представник норвезького МЗС Хаавардсдаттер нагадала, що угода не має зворотної сили, тому вона може бути розірвана.

Читайте також:

ПриватБанк попередив про обмеження щодо карток. Що потрібно знати .

В Україні зробили модні куртки із парашута збитого російського пілота. Фото .

Небезпечна погода: синоптики попередили про грози та потужні шквали .