29 червня 2022 року Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив про офіційне запрошення Фінляндії та Швеції приєднатися до Альянсу. Не встигла Росія звикнути до цієї новини, як стало відомо про більш шокуючий факт.

Так, у фінському місті Лаппеєнранта мер Кіммо Ярву запропонував розмістити базу НАТО на території Південної Карелії.

Цей регіон межує із Росією. Про це повідомляє Yle.

За словами мера, під інфраструктуру Північноатлантичного Альянсу може бути відданий міський аеропорт.

"Я думав, наприклад, про аеропорт. Це, звичайно, доступно, якщо сили оборони цього хочуть", - сказав Ярва.

За словами Ярва, регіон отримає надію на безпеку після вступу Фінляндії до НАТО, а також з'явиться впевненість у місцевих підприємців. Протокол про приєднання країни до Альянсу має бути підписаний 5 липня.

Зазначимо, що обговорення створення бази на території міста розпочалося ще тоді, коли лише заговорили про вступ країни до Північноатлантичного альянсу.

До речі, у МЗС РФ негативно оцінили вступ Фінляндії та Швеції до НАТО. Так, на думку заступника голови відомства Олександра Грушкова, розширення північноатлантичного альянсу, найсумніший епізод "еволюції" європейської безпеки.

"Розширення НАТО, вступ туди Фінляндії та Швеції, на мою думку, це один найсумніших епізодів в еволюції європейської безпеки", - підкреслив він.

При цьому дипломат зазначив, що якщо Росія візьме на озброєння риторику НАТО, регіон Балтії стане полем військового протистояння.

"Якщо ми слідуватимемо логіці натовських рішень після того, як вступ буде остаточно оформлений, то в НАТО говоритимуть про те, що найбільша вразливість - це російсько-фінський кордон, який треба "захищати" 1 300 км, тому там треба розміщувати війська і так далі", – наголосив Грушков.

Читайте також:

Лідер ДДТ Юрій Шевук розповів, як прості люди можуть зупинити війну в Україні .

Зібрався руйнувати всю Україну: Гаррі Каспаров розповів про "сигнали" Путіна .

Це вже надто: українців попередили про спеку під +36 градусів. Коли чекати .