Мало хто знає, що у 2020 році Львівська обласна адміністрація та група фахівців ініціювали надання Яворівському пирогу статусу нематеріальної культурної спадщини та внесення страви до Списку ЮНЕСКО. Ще б пак, пиріг з гречкою і картоплею з'явився в меню галичан приблизно 150 років тому.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяЯворівський пиріг можна скуштувати в пекарнях і ресторанах галицької кухні. Однак також варто приготувати цю страву вдома за рецептом від Лілії Колір.
До слова, дуже часто цей пиріг є обов'язковим до Різдва (пісний) і до Великодня (зі шкварками). А ще великі бритванки пирога часто печуть в п'ятницю, щоб в суботу-неділю мати готовим до борщу або просто так.
Форма використовується 30*8*18.
Інгредієнт
Опара:
- борошно-100 г;
- цукор - 1 ст. л;
- Дріжджі сухі - 1 ч. л., пресовані-10 г;
- вода-200 мл + 2 ст. л. масла + 1 ч. л. солі + 300 г борошна
Для начинки картопля необхідно відварити і зробити з нього пюре. Далі його присмачують підсмаженою цибулею, чорним перцем і сіллю. Іноді частина картоплі ріжуть дрібними кубиками. За деякими рецептами, гречку слід лише запарити, а за іншими – зварити. Пропорція картоплі і гречки – приблизно навпіл, до того ж начинка повинна бути добре приправленою, тому що інакше пиріг буде прісним.
Посипте дошку або стіл борошном і розкачайте 2/3 тіста в довгий пласт, щоб покрити дно і боки форми. Викладіть тісто в форму, щоб воно потрапило і за краї форми, але сильно не притискайте, тому що потім ми будемо загортати бортики. Викладіть всередину начинку і розрівняйте. Розкачайте 1/3 частину тіста, що залишилося в тонкий пласт за розмірами форми і накрийте пиріг. Тепер защипніть краю пирога,скріпивши тісто, яке виходило за межі форми, з верхнім шаром тіста.
Змастіть пиріг яйцем за допомогою кулінарної пензлика.
Запікайте Яворівський пиріг в розігрітій до 40 хвилин духовці при температурі 180 градусів.
Є такий пиріг можна теплим і холодним, полити мачанкою з грибів або теплим сметанково-хроновим соусом. До борщику або розсолу – люкс! А на другий день його можна підсмажити на сковороді з двох сторін.
Читайте також:
Це по-українськи: як приготувати смачний капусняк з пшоном. Рецепт наших бабусь
Швидкий сніданок: як приготувати справжній французький омлет. Невідомий рецепт
Всього лише три картоплі, терка і яйце: як швидко приготувати ситний перекус. Рецепт