Трійця-велике християнське свято, яке входить в число дванадесятих — найголовніших в році.

Він відбувається на 50-й день після Великодня, тому його ще називають П'ятидесятницею. У цей день православні християни згадують Зішестя Святого Духа на апостолів, після чого учні Господа стали здатні говорити на різних мовах і розійшлися по всьому світу, щоб проповідувати вчення Христа.

У неділю в православних храмах відбувається одна з найбільш урочистих і красивих служб в році. Тож не дивно, що на Трійцю обов'язковим є відвідування церкви, де людина підносить молитви Богу. При цьому не прийнято щось просити для себе, а лише дякувати Господу за все, що є у людини.

Після служби хорошим продовженням стане сімейна трапеза. Оскільки Трійця не припадає на час посту, на стіл ставлять все, що є в будинку, за винятком алкоголю. Однак при всьому багатстві столу не заохочується і обжерливість, яке є одним із смертних гріхів.

Якщо хто прийде в гості, його слід прийняти з усією щедрістю, нагодувати і напоїти.

Споконвіку на Русі існує традиція в День Святої Трійці прикрашати православні храми зеленню-гілками дерев, травою і квітами.

Цікаво, що на Трійцю по погоді можна зробити прогноз наперед. Наприклад, якщо в це свято йде дощ, то літо буде врожайним, грибним і теплим. Поганою прикметою на П'ятидесятницю вважають спекотну погоду, тоді літо обіцяє бути посушливим.

За повір'ями, на Трійцю не купалися, боячись, що "русалка потягне на дно". Щоб задобрити водну нечисть, в річки і озера кидали крупу.

Також в цей день в храмах не проводяться вінчання. А ось засилати сватів на Трійцю – хороший знак. За віруваннями, ті, хто посватаються на П'ятидесятницю, а одружаться на Покрову (14 жовтня), будуть жити довго і щасливо.

Читайте також:

Бідність і безробіття: у Раді розповіли, що чекає українців найближчим часом.

Казав дружині, що батальйон на першому місці: в бою не стало українського підполковника.

"Готуємося до всього": Зеленський розповів про вторгнення з боку Білорусі.