Головний рабин Москви Пінхас Гольдшмідт був змушений фактично емігрувати, відмовившись підтримати війну проти України. За даними Le Figaro, на нього чинили тиск Кремль і ФСБ

Про це 7 червня передавати невістка рабина, що живе в Нью-Йорку журналістка Авіталь Чижик-Гольдшмідт.

"Тепер нарешті я можу повідомити, що мої свекор і свекруха, головний рабин Москви Пінхас Гольдшмідт і ребецн Дара Гольдшмідт піддалися тиску з боку влади, які вимагали, щоб вони публічно підтримали „спецоперацію“ в Україні, але вони відмовилися», — написала Чижик-Гольдшмідт.

Журналістка Авіталь Чижик-Гольдшмідт підтвердила, що священнослужитель разом з дружиною поїхали в Угорщину, де збирали гроші для українських біженців. Потім вони вирушили до Ізраїлю, де батька Пінхаса забрали до лікарні Єрусалиму.

Рабин залишив Росію ще на початку травня. Йому вже знайшли заміну.

Невістка Гольдшмідта прокоментувала журналістам, що у зв'язку з його принциповою антивоєнною позицією він з дружиною «перебувають у вигнанні зі спільноти, в якій вони любили, будували і виховували своїх дітей більше 33 років».

Пінхас Гольдшмідт народився в Швейцарії, навчався в Ізраїлі та США. У 1989 році він приїхав до СРСР (як сказаний на його сайті, за згодою в тому числі активістів і організацій, які підтримували підпільний Єврейський рух в країні). Головним рабином Москви Гольдшмідт став в 1993 році. Крім того, він заснував і очолює Московський рабинський суд країн СНД і, як згадувалося вище, є лідером Конференції європейських рабинів.