Йдеться про меморіал, який був створений в далекому 1984-му році. Він знаходиться на Антакальніському кладовищі, де поховані близько трьох тисяч радянських військовослужбовців, а також партизани.

Рішення про знесення пам'ятника було прийнято міською радою Вільнюса. Як зазначає Медуза, за те, щоб прибрати пам'ятник, проголосували 39 депутатів, троє були проти і один утримався.

Мер Вільнюса Ремігіюс Шимашюс заявив, що переговори про демонтаж пам'ятника вже ведуться з компанією Grinda. За словами мера, планується саме демонтувати пам'ятник, щоб його можна було перенести в якесь інше місце.

Міська рада Вільнюса винесла на голосування питання про знесення пам'ятника на Антакальніському кладовищі після того, як у понеділок, 6 червня, департамент культурної спадщини Литви вивів монумент зі списку об'єктів охорони. Самі поховання радянських воїнів, як підкреслює литовська влада, як і раніше мають охоронний статус.

Відзначимо, що на згаданому кладовищі поховані не тільки радянські воїни, а й співробітники НКВС, які славилися своїми звірствами. І про це навряд чи будуть сперечатися навіть ветерани Другої світової війни.

Раніше, в травні цього року, Ризька дума проголосувала за демонтаж встановленого в столиці Латвії пам'ятника визволителям Риги. Юридичні підстави для знесення пам'ятника з'явилися після того, як Латвійський парламент схвалив припинення дії двостороннього договору з Росією про збереження меморіальних споруд.

Питання знесення пам'ятників радянським солдатам в країнах Балтії неодноразово виникало після розпаду СРСР. Новий виток обговорення цієї теми почався після вторгнення Росії в Україну.

Читайте також:

Просто феєрверк: ЗСУ показали, як гримнули склад військ РФ з "Градами" і снарядами.

Вручатимуть навіть на вулиці: українцям розповіли про повістки. Обмежень немає.

Ганьба на весь світ: росіяни прикручують до кораблів ракетні установки, зроблені для суші. Фото.