Мало хто не погодиться, що влітку черешню хочеться купувати кілограмами і тут же з'їдати улюблену ягоду в непристойних кількостях. От тільки в 2022 році ягодою прилавки ринків не завалені, як це було раніше.

Мелітополь – черешнева столиця України зараз у тимчасовій окупації військ РФ. Саме тому цього сезону плоди везуть із Буковини, Закарпаття, Вінницької та Одеської областей.

На фоні відсутності вітчизняної черешні, не дивно, що порівняно з минулим роком ціни на черешню цього сезону вищі приблизно на 40%. Так, наприклад, в Києві на оптових ринках дешевше коштує дрібна та кисла ягода - від 35 грн до 60 грн за кілограм. А от солодша і більша черешня відповідно і в рази дорожча - від 130 до 200 грн за кілограм. Про це пише ТСН.

Серед причин таких змін - здорожчання палива та війна, оскільки саме через неї на ринках сьогодні не знайти найпопулярнішої черешні - мелітопольської.

"Основний регіон, який поставляє на ринок преміальну черешню, - це Мелітополь. Наразі доступ до нього закритий і тому цей сегмент заміщується імпортною черешнею - це Туреччина, Італія і навіть Іспанія. Це дорога черешня, яка коштує понад 200 грн за кг", - говорить заступник директора одного зі столичних ринків В'ячеслав Забєлін.

Що ж стосується окупованого Мелітополя, то 6 червня, в одному з сіл окупованого Мелітопольського району Запорізької області російські військові на нараді оголосили, що готові скуповувати всю черешню не дорожче, ніж 10 грн/кг.

Про це під час в ефірі інформаційного марафону повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров. Він розповів, що окупанти "націоналізували" ДП "Дослідне господарство "Мелітопольське" Мелітопольської дослідної станції садівництва ім.М.Ф. Сидоренка інституту садівництва НААН України", яке було одним з основних підприємств по вирощуванню фруктів на території Мелітопольського району та особливо черешні.

Читайте також:

Його переклинило: Медведєв раптово почав істерити і обзиватися.

Росія видихлася і готує паузу. Експерт розповів про нову хитрість Путіна.

Готуємося до 1 вересня: як навчатимуться школярі та студенти.