Якщо окупанти все ж змусять працівників Запорізької АЕС вимкнути станцію, це буде актом ядерного тероризму і призведе до історичної катастрофи.

Як повідомляє УНІАН, з такою заявою виступив голова НАЕК "Енергоатом" Петро Котін в ефірі всеукраїнського телемарафону.

"Якщо вони (окупанти – ред.) поставлять весь персонал під дула зброї, то вони можуть змусити (працівників – ред.) вимкнути станцію, але це буде актом ядерного тероризму. Тому що разом з відключенням станції будуть зупинені всі насоси, які охолоджують активні зони реактора, їх там 6 штук.

Звичайно це призведе до ядерної катастрофи, тому ми не вважаємо це можливим. І персонал буде до останнього робити так роботу, щоб блоки працювали безпечно, а це означає, що вони працюють на енергосистему України", - зазначив він.

Раніше Головне управління Міноборони України повідомляло, що на Запорізькій АЕС склалася критична ситуація щодо забезпечення стабільної та безпечної роботи станції, практично відсутні запчастини та витратні матеріали.

Російські окупанти на станції вивчають можливості для приєднання Запорізької АЕС до енергосистеми РФ, однак поки це неможливо.

Радник прем'єр-міністра України Юрій Бойко розповів, що є загроза втрати контролю над Запорізькою АЕС.

"Ми постійно моніторимо ситуацію з ЗАЕС разом з ДІЯРУ, і є чітке розуміння того, що вона вже в яскраво-червоній зоні. Але поки диспетчерські команди виконуються і станція тримає режим, ми не зупиняємо. Але сценарій, за яким станція може вийти з під контролю повністю і ми її зупинимо, також розглядається", - зазначив Бойко.

Він додав, що в рамках підготовки до сталого проходження опалювального сезону розглядають сценарій з повною зупинкою ЗАЕС.

Читайте також:

Росія переходить до потужних ударів тактичної авіації. Британія попередила Україну.

Буде боляче: Україна готує потужний удар по Патріарху Кирилу.

Це вже серйозно: в Росії палять будівлі Росгвардії. До людей дійшло.