Як відомо, президент США Джо Байден все ж зважився надати Україні довгоочікувані високомобільні ракетні артилерійські системи (HIMARS). За інформацією Білого дому, це дозволить ЗСУ позбутися російських окупантів на українській землі.

Не залишилася осторонь і Великобританія, яка відразу ж висловила готовність допомогти Україні своїми далекобійними системами залпового вогню. Йдеться про системи M270.

Як повідомляє Українська правда, про це йшлося в розмові британського прем'єр-міністра Бориса Джонсона з американським президентом Джо Байденом.

"США повинні офіційно схвалити цей крок через експортні правила, хоча адміністрація Байдена майже напевно дасть зелене світло", - пише видання.

Чим ЗСУ зможуть знищити армію РФ і чого боїться Путін

Тепер спробуємо зрозуміти, чим західні системи залпового вогню відрізняються від російських аналогів типу Ураганів або Смерчів.

Італійський військовий експерт Томас Тейнер дуже дохідливо розповів, в чому перевага американських РСЗВ (ракетні системи залпового вогню), чим вони розрізняються один між одним, а також оцінив, куди зможуть вдарити ЗСУ, отримавши зарубіжні системи. Витяги з його висновків опублікувало видання НВ.

Американські системи на десятиліття випереджають радянські системи з точки зору технологій.

Ураган і Смерч використовують оптичні приціли. Солдати,керуючі системами, повинні вручну готувати РСЗВ до стрільби — на це в середньому йде близько 10-12 хвилин. Застаріла схема прицілювання також означає, що страждає точність Ураганів і Смерчів.

"Коли Смерч випускає свої 12 ракет, кругове ймовірне відхилення становить 170 метрів. Це означає, що тільки половина ракет падають в радіусі 170 метрів від фактичної мети ... інші йдуть ще далі", - пише Тейнер.

Саме через це росіяни часто використовують касетні боєприпаси — вони розуміють, що, швидше за все, не зуміють безпосередньо вразити ціль.

Кругове ймовірне відхилення американських М142 і М270 становить 5 метрів, оскільки вони використовують ракети з GPS-наведенням — технологію, до якої російські конструктори РСЗВ так і не зуміли дістатися.

Ще один важливий аспект - перезарядка. На те, щоб змінити заряди в Урагані, росіянам потрібно близько 20 хвилин; перезарядка 12 ракет в Смерчі займає приблизно 40 хвилин. Виходить, що росіянам потрібно близько години, щоб розгорнути систему, зарядити її, прицілитися і випустити снаряди.

Перезарядка обох американських РСЗВ займає всього 5 хвилин за рахунок того, що солдатам не потрібно вручну завантажувати кожну ракету в систему — M142 і M270 використовують попередньо завантажені ракетні блоки. Поки система наводиться, веде стрілянину і змінює дислокацію, вантажівка відправляється за додатковими блоками, що дозволяє набагато швидше і ефективніше використовувати РСЗВ.

Американські системи дозволять українським військам стати куди мобільніше: за рахунок попередньо встановлених ракетних блоків, а також сучасних систем наведення, від заняття позиції до початку стрільби американським РСЗВ потрібно трохи більше хвилини. Таким чином, за годину М142 і М270 можуть відпрацювати 5-6 разів: дрон фіксує ціль, передає GPS-координати оператору установки, після чого та готова вести прицільний вогонь.

"М142 і М270 не тільки швидше перезаряджаються, швидше стріляють і набагато точніше російських РСЗВ — вони також можуть стріляти далі, ніж росіяни. Офіційно це 70 кілометрів ... це неправда. Наскільки їх реальних діапазон більше, я розкрити не можу, проте скоро росіяни зроблять ці болючі відкриття", - пише Тайнер.

Американські системи за рахунок своєї мобільності можуть не турбуватися про вогонь у відповідь — за рахунок своєї мобільності вони зможуть швидко відпрацювати по цілі і моментально змінити дислокацію. Головна небезпека, пише Тейнер, криється в безпілотниках, які зможуть заздалегідь побачити наближення американської техніки, а тому вона вимагає надійного прикриття з боку ППО.

Читайте також:

Готуємося до перемоги: ЗСУ вибили російські війська з понад 20 населених пунктів.

Путін вже майже здався: Росія починає зміцнювати кордони. Всі бояться ВСУ. Подробиця.

Загроза удару по Києву: РФ готує балістичні і крилаті ракети. Заява.