З самого початку вторгнення в Україну білоруський диктатор Лукашенко невпинно прогинається перед Путіним, дозволяючи його військам атакувати нашу країну зі своєї території. При цьому він відкриває прямі коридори для путінських окупантів, допомагає технічно, проводить всякого роду підозрілі навчання. У той же час Лукашенко чомусь почав створювати загони народних ополченців.

За словами військового експерта Олега Жданова, така поведінка Лукашенка є дуже цікавою з точки зору того, чи зможе він утриматися при владі. Подробиці можливого відсторонення Лукашенка від влади Жданов озвучив в інтерв'ю "НВ".

"Справа в тому, що всі ці пересування військ, всі ці навчання більше спрямовані на те, щоб підтвердити позицію Лукашенка, що він начебто і не проти вступити у війну, але армія ще не готова. Ще потрібно одні навчання провести, ще потрібно перевірити боєздатність в частинах. Потім у нього була ідея створити оперативне командування Північ, потім він буде передавати в нього війська, вони будуть проводити бойове узгодження з військами і цим органом військового управління... тобто ситуація розвивається в тому ж контексті, як було раніше. А ось заява щодо народного ополчення тут дуже цікава", - зазначає Жданов.

Олег Жданов також припустив, що Путін може навмисне розхитати ситуацію в Білорусі, змістити Лукашенка і створити так званий "військовий кабінет".

"Це наштовхує на думку про те, що, мабуть, Путін намагається розхитати ситуацію або не виключає варіанту розхитування ситуації всередині Білорусі і відсторонення Лукашенка від влади, а потім створення чогось на зразок військового кабінету.

А в ньому є прихильники, щоб віддати наказ на вторгнення білоруської армії на територію України, вступити у війну проти нас на боці Росії. Ось такий варіант. Тому Лукашенко намагається знайти консенсус з суспільством в тому контексті, що якщо ви не хочете вступати у війну на боці Росії проти України, то підтримайте мене для того, щоб я не віддав такий наказ. Десь у такому контексті слід це розглядати.

По-іншому вкрай складно оцінити, чому? Я зараз спілкуюся з деякими представниками білоруської опозиції, і вони кажуть, що на сьогоднішній день суспільство не підтримує війну і досі пам'ятає, що Лукашенко творив і продовжує творити з суспільством після серпня 2020 року. І для них теж було вельми дивно, що він хоче надати зброю тим, хто намагався його усунути від влади і не визнати результати тих президентських виборів, які він проводив у серпні 2020 року. Тому дуже цікава ситуація, і далі подивимося, як вона почне розвиватися", - резюмує Жданов.

Читайте також:

У Путіна вже прямо заявили, які українські області хочуть включити до складу РФ.

Зеленський розповів про дуже складну ситуацію: втрачаємо щодня 60-100 воїнів.

Кадиров у жалобі: ЗСУ "вгамували" його головного командира і друга.