Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин попередила українців про значне подорожчання овочів.

За її словами, весь асортимент, який надано на українському овочевому ринку, може підстрибнути в ціні на 10-15%, передає Обозреватель.

"Овочі, що надходять від українських тепличних господарств, також зросли в ціні за рахунок зростання вартості енергоносіїв. Однак, коли підуть овочі відкритого грунту, ціни почнуть знижуватися. У порівнянні з минулим роком ми відчуємо зростання рівня цін на 10-15%, проте говорити про подвоєння ціни на основні овочі не доводиться", – говорить Світлана Литвин.

Тим часом, за словами експерта, оскільки для українського ринку характерна висока частка виробництва овочів і фруктів на присадибних ділянках, то завдяки цьому зростання цін не буде таким відчутним, тому гострого дефіциту на найпопулярніші овочі не очікується.

Вона додала, що може бути дефіцит лише кількох культур. Йдеться про солодкий перець або баштанні культури, які не вдасться замінити, вирощуючи в інших областях України.

Нагадаємо, в південних регіонах України виникли серйозні проблеми з постачанням овочів через окупацію російськими військами. Це може призвести до дефіциту деяких овочів.

Брак торкнеться молодої цибулі, моркви та буряка, які вирощували в Херсонській та Запорізькій областях.

Картоплі буде достатньо для внутрішнього споживання, а цукровий буряк можна навіть експортувати. З приводу масла хвилюватися не варто, адже Соняшники є в запасі.

Читайте також:

ЗСУ завдали потужного контрудару на Луганщині: росіяни тікають у паніці або згоряють.

Переселенців попередили: деякі виплати будуть скасовані.

ЗСУ "підсмажили" хвалений КамАЗ "Тайфун". Він був забитий ворожими солдатами.