Ні для кого не секрет, що російська православна церква на чолі з Патріархом Кирилом з самого початку повністю підтримала пропагандистську риторику Кремля щодо так званої "спеціальної операції" на території України. Більш того, 3 квітня під час богослужіння в Храмі Христа Спасителя Кирило і зовсім благословив російську армію на збройну агресію проти України, а також заявив, що все це "несе добро і справедливість".

Враховуючи той факт, що патріарх Кирило є одним з творців ідеології "русского мира", її пропагандистом і популяризатором, в Україні задумалися над тим, що Московський Патріархат потрібно забороняти на рівні влади. При цьому є припущення і про майбутнє самого Кирила.

Так, Православна Церква України (ПЦУ) звернулася до Вселенського патріарха з вимогою судити, а також позбавити престолу предстоятеля Російської православної церкви Кирила – Володимира Гундяєва, – який благословляв російське вторгнення в Україну.

Про це повідомив митрополит Київський і всієї України Епіфаній в Facebook.

На думку Епіфанія, Кирило Гундяєв як співтворець і пропагандист "русского мира" повинен підлягати осуду.

"Кирило Гундяєв як співтворець і пропагандист ідеології "русского мира" повинен підлягати осуду, якщо не зречеться від цієї єресі і не виявить плодів покаяння", - заявляє глава ПЦУ.

Крім того, глава ПЦУ митрополит Епіфаній вважає, що заяви патріарха РПЦ Кирила щодо виправдання російської агресії проти України, свідчать про його єретизм.

"Архієрейський Собор ПЦУ звернувся до Вселенського патріарха і Предстоятелів Помісних автокефальних Церков з проханням засудити духовні злочини Кирила і позбавити його престолу, зокрема на підставі поширення єретичного етнофілетичного вчення про "русский мир" і поширення схизм серед православних (безпідставного розриву євхаристійного єднання і створення єпархій РПЦ в межах Олександрійського Патріархату)", — сказав він.

Глава ПЦУ також закликав Предстоятелів інших Помісних Церков засудити слова і дії Московського патріарха Кирила, який з амвона підтримує кровопролитну війну проти України.

"Адже не може тримати чашу з Євхаристією і пастирський жезл той, чиї руки – в крові жертв російської армії, яку він, російський патріарх, благословив на цю бійню", – підсумував Епіфаній.

Зазначимо, що російське вторгнення і масові вбивства мирних жителів в Україні призвели до того, що багато священнослужителів і громади відмовилися від будь-яких юридичних зв'язків з Росією.

Читайте також:

"Говоритимуть іншою мовою": Україна отримала потужний козир. Кремль буде лихоманити.

Готуємося до паніки і депресії: Арестович не витримав і розповів, чого очікувати.

"Чекаємо від Києва прийняття вимог": Кремль зробив гучну заяву.