Вже не перший день в Євросоюзі не можуть прийняти шостий пакет антиросійських санкцій, що включає можливість відмови від російської нафти. Вся справа в тому, що деякі країни ЄС, в тому числі Угорщина, блокують це рішення. Так, Угорщина заявила, що погодитися на ембарго в разі, якщо ЄС заплатить Угорщині 15 - 18 мільярдів євро або ж Орбан вимагає щоб заборона не поширювалася на трубопровідну нафту. Як виявилося, для угорського уряду в українців є дуже потужний політичний козир.

Стало відомо, що Україна заявила про можливість впливати на роботу нафтопроводу "Дружба", щоб чинити тиск на країни, неготові відмовитися від російської нафти.

До слова, трубопровід" Дружба " забезпечує постачання нафти з Росії в Європу і проходить через території Білорусії, України, Польщі, Німеччини, Чехії, Словаччини, Угорщини, Латвії та Литви.

Про "важелі тиску" України на Угорщину. заявила радниця міністра енергетики України Олена Зеркаль на Київському безпековому форумі.

Чиновниця заявила, що Угорщина, яка не бажає відмовлятися від російського газу, зараз вміло користується ситуацією на Україні і фактично почала шантажувати Євросоюз.

"Їх апетит по фондах Європейського Союзу зростає щодня. І вони вирішили, що у них настав такий зоряний час, коли вони можуть вимагати все, що завгодно, аби не зруйнувати європейську єдність", – зазначила Олена Зеркаль.

При цьому чиновниця нагадала, що в України теж є важіль впливу на свого сусіда.

"У нас є нафтопровід "Дружба", по якому до Угорщини по окремій нитки прокачується газ, і з цією гілкою нафтопроводу може "щось статися",-заявила вона.

Однак, за словами радниці, "це рішення в руках уряду і президента".

"На мій погляд, дуже б доречно було, якби з ним (нафтопроводом. - Прима. ред.) щось сталося. Але знову-таки, це в руках уряду і президента-вирішувати політичні питання, чи дійсно ми хочемо говорити з Орбаном тією мовою, яку він розуміє і яку він нав'язує Європейському Союзу, або ми ще не готові до цього", - уклала Зеркаль.

Читайте також:

У МВС попередили: Росія може знову атакувати Київ і Чернігів.

Кадиров плюнув у Путіна і збирається захопити Польщу за 6 секунд. Ось і почалося.

Готуємося до історичного голоду: пшениці залишилося всього на кілька тижнів. Такого ще не було.