Потоплий в результаті ракетних ударів флагман російського флоту ракетний крейсер "Москва" нібито не брав участі в бойових діях проти мирної України, а численні члени екіпажу не змогли вижити нібито через якусь "катастрофу" на борту крейсера.

Саме такі документи, в яких міститься формулювання про катастрофу, російська влада пропонує підписувати рідним і близьким моряків зі знищеного ЗСУ ракетного крейсера.

Як повідомляє Нова газета, деяким матерям загиблих російських моряків пропонували підписувати саме такі заяви. У них не було жодного слова про те, що крейсер "Москва" брав участь у так званій путінській "спецоперації" із захоплення і знищення мирної України, що насправді є вторгненням і справжнісінькою війною.

Путін і командування російського флоту відправили моряків на вірну смерть. Матері загиблих росіян розповідають, що тепер їх дітям або чоловікам "світить" медалька. І то, потрібно буде дуже постаратися - тіла не знайдені, значить, люди не загинули. Вони просто пропали без вісті...

"Командування з нами зустрілося після того, як ми підняли хвилю на самому початку, розмовляючи з журналістами. Нас почали запрошувати на бесіду. Хто зміг приїхати до Севастополя, той зустрічався з командувачем [Чорноморським флотом адміралом Ігорем Осиповим особисто]. Не один на один, а чоловік 10 їх там було: представники військової прокуратури, адміністрації міста, психологи якісь. Починалася зустріч для всіх однаково: "Крейсер буде визнаний учасником спеціальної військової операції. Хлопці всі герої, їм будуть присвоєні медалі мужності (ймовірно, мова йде про ордени мужності — прим. ред.)", - пише Нова газета.

Одна з матерів загиблого російського військовослужбовця розповідає, що обдзвонила і морги, і військові госпіталі, і навіть вийшла на зв'язок з кимось із російських капітанів. Скрізь відписки - ваш син зник безвісти…

"Потім до нас почали приходити через військкомат повідомлення: "з сумом сповіщаємо, що ваш син безвісти пропав в результаті катастрофи". А слідом приходить вже складена заява, написана за мене. Там зазначено, що я визнаю, що тіло мого сина не виявлено у зв'язку з тим, що була катастрофа. Запрошують цю заяву підписати і кажуть, що є свідки, які бачили, як син перебував на крейсері в той день, але куди він зник, ніхто не бачив. У мене у самої цього немає на руках, я навіть за ним не пішла і сказала, що нічого підписувати не буду. А мені дзвонять і кажуть, що "вже три сім'ї підписали заяву, теж приходьте напишіть, щоб відразу в суд, щоб довго не затягували". Мене навіть не запитали, чи готова я таку заяву підписати, що Я добровільно визнаю свого сина загиблим...навіть не загиблим", - розповідає росіянка.

Читайте також:

Вони кричали: опубліковані останні переговори екіпажу крейсера "Москва".

Згоріло 50 мільйонів доларів: ЗСУ знищили гордість Путіна.

Скоро і він потоне: росіяни знайшли заміну потопленому крейсеру "Москва".