Так, в описах телеканалів і програм на Smart TV вранці 9 травня з'явився напис: "на ваших руках кров тисяч українців і сотень їх убитих дітей. ТБ і влада брешуть. Ні війні"

Атакували хакери, як мінімум, чотирьох ТВ-провайдерів і"Яндекс".

Напис бачили користувачі МТС ТВ, НТВ-плюс, Ростелекома, а також власники медіаплеєрів Winx. За однією з версій, зламу піддався вбудований плеєр телевізорів Smart TV", - йдеться в повідомленні.

Видання додає з посиланням на користувачів, що аналогічний напис з'явився в описі програм сервісу "Яндеккс. Телепрограма". Пізніше з російського сайту видалили телепрограму цих каналів.

Однією з перших повідомила про проблему хрещениця Путіна, російська журналістка Ксенія Собчак.

"Вночі і вранці жителі Росії, які хотіли подивитися святкову телепрограму, натикалися на ось такі записи. Тут як мінімум: МТС, НТВ-плюс, Ростелеком, Приставка Winx. Цікаво, кого саме зламали. Чия голова полетить з плечей?"- обурилася російська журналістка.

Підписники Собчак порахували, що така провокація стала можливою завдяки "українському коду".

"Це вбудований плеєр в смарттв. Називається ott player, там український код. Ним і маніпулюють. У мене в Самсунгу він давно підміняє деякі IPTV канали центральні російські і жене українську пропаганду", - написав один з передплатників Собчак.

Також 9 травня о 5 ранку хакери атакували відеосервіс Rutube, після чого сайт перестав відкриватися.

"Відеохостинг випробував потужну кібератаку. Зараз зайти на платформу неможливо", - заявили в Rutube вранці 9 травня.

При цьому 10 травня стало відомо, що "був повністю видалений код сайту", тому сайт не підлягає відновленню.

Читайте також: