Вознесіння — свято з "плаваючою" датою, яка безпосередньо залежить від Пасхи, випадає на 40-й день після Світлого неділі та завжди припадає на четвер. В 2022 році Вознесіння Господнє припадає на 2 червня, а римо-католики в нинішньому році відсвяткують його 26 травня.

Цей день присвячений відходу Ісуса Христа до небесного храму Господа.

Так, згідно з Євангелієм, саме на 40 день після Воскресіння Ісус разом з апостолами піднявся на Єлевонську гору в Єрусалимі. Там він дав своїм учням останні настанови, і вознісся на небо. Вважається, що цього дня Спаситель завершив свій земний шлях та потрапив до Раю.

Оскільки на Вознесіння з церкви виносять плащаницю, то привітання "Христос Воскрес!", яким віталися священники і віруючі люди, з цього дня вже не вживається.

Молитва на Вознесіння Господнє:

"Боже, Твій син сьогодні на очах апостолів вознісся на небо. Зроби, щоб ми, згідно обітниці, удостоїлися його присутності з нами на землі і життя вічного з Ним в небі. Який з тобою живе і царює в єдності Святого Духа, Боже, на віки віків. Амінь".

У народі вважалося, що від Великодня до Вознесіння відкриті двері до раю й пекла: душам праведників дозволено перебувати на землі, а грішні на цей час звільнені від пекельних мук.

І хоча в цей день у церквах панахиди не правили, люди все-таки намагалися відвідати кладовища та залишити там печиво-драбинки, щоб полегшити повернення на небо душам, які побували на землі.

Традиційно на Вознесіння в українських селах пекли особливі млинці, які називали "Божа постолята", "онучки", "Христові постоли". Наші пращури вірили, що ними "Господь обгортає ноги і тоді Йому "не мулько" добиратся драбиною до неба".

У деяких областях господині частували домашніх коржиками з сиром, краї яких загиналися у вигляді сходинок, пекли драбинки, з пшеничного тіста на меду і з цукровими візерунками.

Як і в інші великі свята, на Вознесіння краще відмовитися від виконання важкої або брудної роботи: ні вдома, ні на городі, ні в полі не можна працювати, а також забороняється прибирати, прати чи шити. Взагалі, по можливості, треба відкласти на інший час усе, що може відволікати від молитов і роздумів про Бога.

В жодному разі не можна бажати у свято комусь зла.

Не можна сваритися та лихословити. Крім того, не можна виносити з хати сміття і плювати на землю — це пов'язано з тим, що в період між Воскресінням і Вознесінням Ісус ходив серед людей в образі жебрака. З тієї ж причини не можна відмовляти в допомозі мандрівникам.

Читайте також:

Почнеться посуха: що чекає Україну після перемоги над армією Путіна.

"Тупе переламування": Арестович попередив про два складні місяці. Готуватися.

Можна повертатися до Києва! Термінова Заява влади.