Щороку на дев'ятий день від Великодня православні віруючі відзначають свято Радоница, яке своїм корінням сягає в слов'янське язичництво. У 2022 році день поминання покійних випадає на 3 травня.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяТак вже заведено в українській культурі, що ми ніколи не забуваємо про померлих. Ще б пак, їхня доля чекає на усіх нас і необхідно так жити і привчати майбутнє покоління, що померлих близьких потрібно поминати, щоб і коли ми помремо, за нас було кому молитися і доглядати за нашими могилами.
Після поминальної неділі багато хто з нас сяде за стіл у вівторок, 3 травня, аби згадати померлих родичів і помолитися за упокій їхніх душ.
Як правило, перед споживанням їжі в цей день обов'язково читається молитва "Отче наш ...", а також великодній тропар "Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував".
Традиційні ритуальні страви, які їдять на Радоницю, – це поминальна кутя, фарбовані крашанки, паски, пироги, калачі, сирники, млинці з начинкою, медові пряники, цукерки, печиво, а з напоїв слід віддати перевагу вину та киселю.
Кутя є обов'язковою поминальною стравою. Вважається, що як зерна потрапляють в землю і дають паростки, так само і душа померлого, потрапляючи в потойбічний світ, воскресає знову.
Кутю носять до церкви та на поховання рідних, роздають сусідам і всім нужденним. Їсти її потрібно на початку поминального обіду, потім залишають на столі. До поминальної куті заведено подавати сочиво, зазвичай його готують з перетертого маку з додаванням волоських горіхів.
З давніх давен зерна рису символізували майбутнє воскресіння, а солодкість меду та родзинок – райське блаженство. Мед означає солодкість життя, горіхи - родючість, а родзинки - багатство.
Рисова кутя на поминальні дні:
Інгредієнти:
- рис;
- мед;
- родзинки;
- узвар.
Як приготувати:
- Рис промити та відварити до готовності. Промити у холодній воді.
- Додати родзинки, перемішати. Родзинки для куті треба замочити за одну годину перед тим, як вони потраплять до рису.
- Влити мед за смаком і знову перемішати.
- Влити узвар на смак і знову перемішати. Дати трохи настоятися.
Читайте також:
Запам'ятає надовго: ЄС готує Путіну "подарунок" на 9 травня. Він озвіріє.
На АЗС даватимуть по 5 літрів: експерт попередив автомобілістів.
Подивіться в його очі: знайдений військовий-нелюд РФ, що орудував у Бучі. Фото.