Війна... У кожної нормальної людини вона завжди асоціюється з темрявою, з чорним димом, злиднями і смертю. І правда, з початком активних бойових дій в околицях Києва і в напрямках Харкова, Маріуполя, Сум, Херсона та Чернігова вже відомо про тисячі тих, кого катували і вбили російські окупанти. Ще більше - просто пропали безвісти. Держава взята на себе забезпечення їх сімей.

Так, стало відомо, що члени сім'ї людини, зниклої безвісти під час війни, можуть в Україні отримувати пенсію по втраті годувальника до того моменту, поки не стане щось відомо про зниклого. Про це розповівши у Міністерстві соціальної політики.

До слова, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, за даними Національної поліції України, майже 5 тисяч осіб вважалися зниклими безвісти. За цей час поліцейським вдалося розшукати 2870 осіб, проте більше 2 тисяч все ще перебувають у розшуку.

Зазначимо, що правовий статус людини, зниклої безвісти, визначено в Законі України "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти". В умовах війни заяву про розшук людини, зниклої безвісти, можуть подавати як родичі, так і представник військового формування, орган державної влади, орган місцевого самоврядування, об'єднання громадян або будь-який, якому стало відомо про зникнення людини.

Найпростіше це зробити за телефоном гарячої лінії Національної поліції: 089 420 18 67.

Через місяць з дня внесення інформації про безвісне зникнення особи до Єдиного реєстру досудових розслідувань, у членів сім'ї зниклого з'являється право на отримання відповідної пенсії.

З членів сім'ї зниклого пенсію по втраті годувальника можуть отримати:

  • діти такої особи віком до 18 років;
  • діти такої особи, від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання, до закінчення навчання;
  • діти такої особи, які є сиротами, до 23 років незалежно від факту навчання;
  • чоловік, дружина, батьки такої особи, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку.
  • Чоловік або Дружина, а в разі їх відсутності один з батьків, брат або сестра, дідусь чи бабуся годувальника, незалежно від віку і працездатності, якщо вони не працюють і доглядають за дитиною зниклого безвісти до досягнення нею 8 років;
  • батьки, чоловік або Дружина особи, зниклої безвісти, якщо внаслідок такого зникнення вони втратили джерело засобів до існування.

Слід врахувати, що пенсію виплачуватимуть тільки за той час, протягом якого годувальник матиме статус зниклого безвісти.

Виплата пенсії здійснюється за весь час, протягом якого особа, пропала безвісти, зберігає цей правовий статус.

Ця виплата не залежить від страхового стажу зниклої людини, а для призначення пенсії необхідно звернеться до Пенсійного фонду особисто або онлайн.

Читайте також:

Аж вуса смикаються: Лукашенко вже просить зняти з Білорусі санкції, на картоплі не протримаєшся.

Біжать так, що труси злітають: в мережі показали ганьбу російських військових. Відео.

У Зеленського повідомили Путіну погані новини. Це увійде в історію.