Стало відомо, що Міністр оборони Німеччини Крістіна Ламбрехт дозволила збройовій компанії Krauss-Maffei Wegmann продати Києву зенітні самохідні установки Gepard. Про це вона заявила на конференції з підтримки України на авіабазі Рамштайн.

Про особливості такої зброї розповів в ефірі 24 канали керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. Він зазначив, що виробляє Gepard одне з найбільших оборонних концернів і підприємств у Німеччині – Rheinmetall.

"Самохідну установку Gepard можна використовувати як для захисту, так і для наступу", – заявив Мусієнко.

Як розповів експерт, на такій установці є дві 35 міліметрові скорострільні гармати. У боєкомплект входять 640 снарядів з радіусом дії до 4 кілометрів для ураження повітряних цілей і 40 бронебійних снарядів, призначених для стрільби по наземних цілях.

Мусієнко пояснив, що на передовій така самохідна установка буде добре захищати наші війська від штурмової авіації ворога, яка, як правило, летить на низьких висотах (3 – 4 кілометри). За його словами, це можуть бути військові вертольоти або військові штурмові літаки.

Він також додав, що деякі армії НАТО використовують Gepard в поєднанні зі Stinger або іншими переносними зенітно-ракетними комплексами. Так перші здатні контролювати повітряний простір і за допомогою других вражати кілька цілей.

Читайте також: