Через тиждень після Великодня, в Україні прийнято йти на кладовище і згадувати померлих родичів. У народі поминальні дні називають Проводами, червоною гіркою, Гробками. Церковна назва-Радониця або батьківський день. Вважається, що слово " Радониця "походить від слова" радість", що пов'язано зі світлим дивом Воскресіння Сина Божого і перемоги життя над смертю.

Ось тільки цього року війна змінює традиції та обряди, яких українці дотримувалися на свята.

Так в 2022 році Проводи припадають на тиждень з 2 травня – день відвідування кладовищ в регіонах відрізняється. День поминання в церковній традиції завжди випадає на 9-й день після свята Великодня. У 2022 році Радониця відзначається у вівторок - 3 травня.

Через активні бойові дії та небезпеку мінування у більшості міст України заборонили відвідування кладовищ на поминальні дні та перед Великоднем, коли люди прибирають на могилах. Велике скупчення людей в одному місці може бути небезпечно.

В Чернігів закрили для відвідування центральне міське кладовище "Яцево" через велику кількість вибухонебезпечних предметів, що залишилися після відходу російських військ.

Через безперервні обстріли в Харків заборонили прохід на цвинтар №3, 8, 13, 14, 15, 16, 17, 18, "сосни", Польський Меморіал.

В Сумах відвідування дозволено, але людям радять не втрачати пильності і бути уважними. Також, за інформацією ОВА, до вихідних завершиться обстеження кладовищ по області.

Кладовище во Львів працюватиме в поминальні дні без обмежень.

В Кременчук можна буде потрапити на всі міські кладовища для прибирання могил і в поминальні дні.

В Рівне і Тернопіль відкрито доступ на відвідування кладовищ в період Великодня і поминальних днів.

ДО РЕЧІ, згадуючи в" поминальному "тижні померлих предків, не годиться їх називати небіжчиками, тому що в ці дні"вони все чують, яка про них мова йдеться". Краще їх називати родичами, свояками і знайомими.

Читайте також:

Це карма: росіяни гримнули українця-зрадника, який був навідником артилерії