Паска – традиційна святкова випічка, без якої не обійдеться Великдень 2022.

Рецепт (на 4 середні паски):

  • борошно ~500г;
  • молоко - 250мл;
  • вершкове масло - 90г;
  • дріжджі - 35г;
  • цукор - 140г;
  • 2 яйця + 3 жовтка;
  • ванільний цукор -1 упаковка ( або есенція);
  • горілка- 0,5ч.л;
  • сіль дрібка;
  • лимонна цедра;
  • родзинки по бажанню.

Зазначимо, що для приготування паски краще брати домашні яйця з яскравим жовтим жовтком, тоді й колір тіста буде насиченим.

А ще всі продукти для замішування тіста повинні бути кімнатної температури. Масло заздалегідь потрібно розтопити, а молоко підігріти, щоб воно було не гаряче, а тепле.

Крім того, якщо до випічки будуть додаватись родзинки, то їх необхідно заздалегідь промити і перебрати. Після цього родзинки треба залити теплою водою і залишити набухати. Після того як родзинки набубнявіли, з них потрібно злити воду і обсушити. Для того щоб родзинки добре вмішалися в тісто потрібно обваляти їх в пшеничній муці.

Отже, в першу чергу, для приготування тіста, необхідно збити яйця. Найкраще це робити за допомогою кухонної машини або міксера. Дуже важливо, щоб ємність, в якій це буде робитись, була чистою, сухою й без слідів жиру, бажано обирати нержавіючу або скляну ємність.

В окремому глибокому посуді змішуємо дріжджі та цукор, коли маса стане однорідною, то додаємо тепле молоко і знову перемішуєм.

Далі додаємо заздалегідь збиті яйця і знову вимішуємо.

Тим часом борошно просіваємо через дрібне сито і бажано пару раз - це робиться для того щоб збагатити борошно киснем, що в подальшому надасть тісту легкість.

Додаємо приблизно половину борошна до рідкої суміші і замішуємо руками приблизно 5-10 хв. Додаємо тепле масло та домішуємо іншу частину борошна.

В самому кінці додається горілка та лимонна цедра.

До слова, дріжджове тісто, особливо для паски найкраще замішувати руками, щоб передати тісту тепло своїх рук, але можна використовувати блендер, який допоможе швидше змішати всі інгредієнти.

Готове тісто необхідно накрити серветкою, та залишити в теплому місці на 30-45 хв. Коли тісто збільшиться вдвічі, його необхідно ще раз перемісити.

Далі тісто ділиться на 4 рівні частини і кладеться до форми. Там воно має ще 30 хв в теплому місці піднятися, після чого паски зверху змащують збитим яйцем.

Випікати приблизно 40 хв в духовці.

Раніше Hyser писав, що Петросян підтримав війну в Україні і готовий вступити в"фронтову бригаду".

Також наш портал повідомляв, що після удару ЗСУ по "Москві" росіяни почали відступ. Подробиця