За доброю багаторічною традицією, напередодні Великодня у Страсну п’ятницю у Римі відбувається богослужіння – Хресна дорога. Цьогоріч Ватикан вирішив, що хрест під час Хресної дороги нестимуть українка і росіянка. За задумом організаторів це спільне несіння хреста мало би висловлювати надію на мир. От тільки навколо цього рішення розгорівся ще більший скандал.

На днях стало відомо, що під час Хресної Дороги у Колізеї, яку очолить Папа Франциск цієї п'ятниці, 15 квітня, хрест триматимуть українці спільно із росіянами, повідомляє католицький часопис Сredo.

Так, на 13 станції хрест триматимуть українка Ірина та росіянка Альбіна. Про жінок відомо, що вони обидві медсестри і працюють у Центрі паліативної допомоги при біомедичному кампусі Римського університету.

Відомо, що ідея із символічним примиренням двох народів народилася у Ватикані, який є резиденцією Папи Римського Франциска. До слова, вже відомо, що незабаром Папа Франциск зібрався у Єрусалимі зустрітися із очільником РПЦ Кирилом, який підтримав російське вторгнення до України, благословивши російських військових на загибель заради Путіна.

Українські історики, філософи, релігієзнавці, культурологи та священники просять Папу Франциска не ставити вбивць і їхніх жертв на один щабель і, поки ще є час, змінити організацію Хресної дороги.

Одним з перших на ситуацію відреагував посол України у Ватикані Андрій Юраш.

"Посольство розуміє та поділяє загальну стурбованість української та багатьох інших спільнот щодо ідеї зібрати разом українську і російську жінок, щоб нести Хрест під час П'ятничної хресної дороги у Колізеї. Зараз ми працюємо над цим, намагаючись пояснити неможливість його реалізації та очікувані наслідки", – написав він у соцмережах.

Крім того, предстоятель Української греко-католицької церкви Святослав попросив Ватикан переглянути формат цьогорічної Хресної дороги в Страсну п’ятницю, який передбачає, що хрест разом нестимуть українка і росіянка.

"Для греко-католиків України тексти і жести ХІІІ стації цієї Хресної дороги є незрозумілими, а навіть образливими, особливо в контексті очікуваного другого, ще більш кривавого наступу російських військ на наші міста і села. Знаю, що і наші брати римо-католики поділяють ці думки та переживання", - зазначив він.

Відзначимо, що після початку масових убивств в Україні, ставлення до представників Росії у всьому світі різко погіршилось. У багатьох є підозра, що наразі Москва за допомогою Ватикану намагається показати, що не всі росіяни підтримують війну і не всі вони відповідають за воєнні злочини в Україні.

Раніше стало відомо, що Шойгу реанімують лікарі, може залишитися інвалідом. А 20 генералів вже у в'язницях. Путін розлючений.

Також повідомлялося про історичні втрати живої сили росіян при знищенні їх головного ракетного крейсера.

Тим часом Макрон заявив, що українці і росіяни стали братами.