Президент Росії Володимир Путін неодноразово заявляв, що головною метою "спеціальної військової операції" на Україні є допомога народу Донбасу. Мабуть з цієї причини, після серйозних невдач під Києвом, Москва передислокувала війська на Донбас і зараз продовжує силовий кулак в регіоні. Про те, чи досягне Путін мети, розповіли відомі військові експерти.

Військові аналітики та спостерігачі Інституту дослідження війни (ISW) 9 квітня оприлюднили розширений аналіз практичної боєготовності російської армії перед ймовірною масштабною атакою РФ на сході України.

Висновок, який вони зробили, полягає в тому, що протягом наступних кількох місяців російським військам буде важко знайти достатній ресурс, щоб домогтися успіху на Донбасі.

"За нашими оцінками, протягом наступних кількох місяців російським військовим буде складно зібрати значну боєздатну силу з механізованих підрозділів для операції на Донбасі. Росія, ймовірно, продовжить кидати сильно пошкоджені і частково перегруповані підрозділи в наступ по частинах, що принесе обмежену користь при дуже високій ціні" - сказано в детальному огляді аналітичного центру.

Отже, аналітики чітко представили три висновки нинішньої ситуації:

  • російська армія дуже страждає від "руйнівних проблем", таких як низький бойовий дух, проблеми з набором і утриманням сил, які серйозно підривають їх здатність ефективно воювати;
  • Росія навряд чи здатна сконцентрувати на сході України таку бойову міць, яку можна було б вважати пропорційною спрямованій туди [на Донбас] кількості військ і батальйонних тактичних груп;
  • результат майбутньої російської операції на сході України залишається "під великим питанням".

Відомо, що напередодні вторгнення РФ розмістила близько 120 батальйонних тактичних груп навколо України. Однак, за словами неназваного європейського чиновника, якого цитує CNN, близько чверті цих сил "фактично небоєздатні" після великих втрат і знищення їх техніки.

При цьому згідно з повідомленням ISW, не слід вважати, що найближчі дні будуть легкими для ЗСУ. На думку експертів, армія РФ може домогтися певних успіхів і взяти під контроль значні частини Донецької та Луганської областей.

Раніше Hyser писав, що Путін наказав підривати житлові будинки і школи в Росії

Також наш портал повідомляв, що в Україні хочуть заборонити всю російську музику.

Нагадавши, Путін заявив, що війна в Україні – це "благородна" справа. Загрожує досягти цілей