Ще 10 років тому Російський експортний монополіст "Газпром" забезпечував 25% потреб ЄС у природному газі, а в останні роки ця залежність і зовсім досягла 40%. Ось і знайшло в 2022 році актуальність питання, чи готова Європа до газової війни з Росією через Україну? Особливо зараз, коли Путін через введені санкції вимагає оплату за газ в рублях.

Так, 23 березня Президент Росії Володимир Путін підписав указ, яким вводиться вимога всім покупцям газу, які ввели санкції проти Росії, платити за газ в рублях, а не в доларах або євро, як це відбувалося раніше. Йдеться про країни, які, на думку президента РФ Володимира Путіна, є "недружніми".

На практиці це означало б, що з 1 квітня 2022 року західним урядам довелося б відкривати рахунок в "Газпромбанку" і перераховувати на нього Євро або долари. За дану валюту банк брав на себе зобов'язання купувати рублі на біржі, які потім були б використані для здійснення платежу.

У разі відмови прийняття ультиматуму від Кремля, Путін почав погрожувати перекрити газовий вентиль Європі.

Ось тільки, схоже, "козир" Володимира Володимировича не спрацював.

Так, в середу, 30 березня, представник уряду Німеччини Штеффен Хебештрайт за результатами телефонної розмови канцлера ФРН Олафа Шольца з Володимиром Путіним повідомив, що європейські компанії будуть проводити платежі як і раніше. Про це пише ТСН.

У Німеччині заявили, що президент РФ Володимир Путін погодився отримувати з ЄС виплати за газ в євро і доларах.

За словами спікера німецького уряду, Путін сказав, що гроші будуть перераховані в "Газпромбанк", а потім перераховані в рублях в Росію. Але на таку процедуру в розмові Шольц не погодився, а попросив надати письмову інформацію про це.

Читайте також: