Сьогодні, 29 березня 2022 року у Стамбулі завершився черговий етап переговорів російської та української делегацій щодо встановлення миру між двома країнами. Як і передбачалось, жодні документи підписані не були.

Відомо, що зустріч розпочалася з переговорів тет-а-тет лідерів делегацій, а вже потім продовжилася у розширеному форматі.

Від України до Стамбула вирушили міністр оборони Олексій Резніков, радник голови Офісу президента Михайло Подоляк та голова парламентської фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія, який являється головою переговорної групи.

Цікаво, що з моменту першої зустрічі, Росія відмовилась від деяких своїх ультимативних вимог. Так, у проекті документа більше немає згадок про "денацифікацію" та "демілітаризацію", а також про статус російської мови, повідомляють Факти.

Наразі сторони конфлікту обговорюють такі питання:

  • відмова України від членства в НАТО, розробки ядерної зброї та розміщення іноземних військових баз на своїй території;
  • при цьому членство у ЄС не виключається.

За словами Арахамії, пропозиції української сторони сьогодні у Стамбулі стосувалися нової системи гарантій безпеки для України, згідно з якою країни-гаранти за аналогом 5 статті НАТО, протягом трьох днів будуть проводити консультації і будуть зобов’язані надати допомогу.

Гарантувати безпеку Україні взялися, згідно документу, США, Великобританія, Канада, Франція, Німеччина, Китай, Італія, Польща, Ізраїль, Туреччина, а також країна-агресор Росія.

"Деякі країни дали вже попереднє погодження. Це та система на якій ми хочемо побудувати нове майбутнє України. Також ці гаранти мають допомагати вступати в ЄС", – сказав Арахамія.

Водночас із приводу Криму та Донбасу консенсусу немає.

Читайте також:

Scorpions замінили Росію на Україну у своєму легендарному хіті Wind of Change. Як тепер він звучить.

"Синку, Росії більше не буде": що кажуть родичі російським бійцям по телефону.

Це хіт року: трейлер до фільму про Чорнобаївку. Бермудський трикутник для росіян.