Лідери країн НАТО прийняли звернення до президента Росії Путіна. Документ був затверджений на саміті НАТО, який пройшов у четвер, 24 березня.

Наводимо витяги з тексту, опубліковані сайтом Кореспондент:

Припинити війну!

"НАТО засуджує вторгнення Росії в Україну. Ми закликаємо президента Путіна негайно припинити цю війну і вивести збройні сили з України, а також закликаємо Білорусь припинити свою співучасть відповідно до резолюції про агресію проти України, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН 2 березня 2022 року"

"Росія повинна дотримуватися рішення Міжнародного Суду ООН і негайно припинити військові дії. Атака Росії на Україну загрожує глобальній безпеці. Її нападки на міжнародні норми роблять світ менш безпечним. Ескалаційна риторика президента Путіна є безвідповідальною і дестабілізуючою".

Буде покарання

"НАТО засуджує руйнівні напади Росії на мирних жителів, включаючи жінок, дітей та осіб, які перебувають у вразливому становищі. Ми будемо працювати з рештою міжнародної спільноти, щоб притягнути до відповідальності винних у порушеннях гуманітарного та міжнародного права, включаючи військові злочини".

"Ми закликаємо Росію забезпечити швидкий, безпечний і безперешкодний гуманітарний доступ і безпечний прохід для цивільних осіб, а також дозволити доставку гуманітарної допомоги в Маріуполь та інші обложені міста. Ми також засуджуємо напади на цивільну інфраструктуру, в тому числі ті, які створюють загрозу атомним електростанціям".

Важливо про переговори

"Росії необхідно показати, що вона серйозно ставиться до переговорів, негайно ввівши припинення вогню. Ми закликаємо Росію до конструктивної участі в надійних переговорах з Україною для досягнення конкретних результатів, починаючи зі сталого припинення вогню і закінчуючи повним виведенням своїх військ з території України".

НАТО на боці Зеленського

"Ми підтримуємо зусилля України по досягненню миру, а також дипломатичні зусилля країн НАТО, спрямовані на чинення тиску на Росію з метою припинення війни і полегшення людських страждань. Ми повністю солідарні з президентом Зеленським, Урядом України та сміливими громадянами України, які захищають свою Батьківщину.

"Ми підтверджуємо нашу непохитну підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, що простягаються до її територіальних вод".

Навчання ЗСУ та допомога нашій армії

"Ми навчили Збройні Сили України, зміцнивши їх військовий потенціал і потенціал і підвищивши їх стійкість. Союзники по НАТО посилили свою підтримку і будуть продовжувати надавати подальшу політичну і практичну підтримку Україні, оскільки вона продовжує захищати себе".

"Союзники по НАТО також надають велику гуманітарну допомогу і приймають мільйони біженців. Міністри закордонних справ додатково обговорять нашу підтримку Україні, коли зустрінуться в квітні".

Хімічна зброя

"Будь-яке застосування Росією хімічної або біологічної зброї було б неприйнятно і призвело б до тяжких наслідків".