Вночі 24 лютого 2022 року Росія підло розпочала повномасштабну війну проти України, атакувавши ракетами Київ та ще низку міст. І ось уже майже місяць триває це протистояння. Разом з тим аграріям необхідно забезпечити людей їжею, тому навіть попри воєнні дії, в багатьох регіонах почалась посівна компанія, а разом з нею і боротьба селян зі сміттям та залишками рослинності. При цьому рятувальники ДСНС часто задіяні на ліквідації наслідків воєнних дій, а тому нема кому виїжджати на виклики про пожежі чагарників. От і вигадала влада для паліїв особливе покарання.

Так, служба ДСНС вкотре закликала людей забути про варварську практику випалювання усього зайвого на городі разом із зеленим фондом України.

Ще б пак, у понеділок, 21 березня, наприклад, калуські рятувальники вісім разів виїжджали гасити пожежі сухої трави, а рятувальники Львівщини в той же день загасили 82 пожежі сухостою.

На Полтавщині також гостро стоїть ця проблема. Так, протягом кількох днів там затримали аж сім осіб, які займалися підпалом сухостою. Про це повідомив голова Полтавської обласної Військової адміністрації Дмитро Лунін у Telegram.

За його словами, підпал сухостою став частим явищем в області, тому влада вдалася до оригінального способу покарання. Як стало відомо, спочатку порушники платять штраф, а потім допомагають українській армії рити траншеї.

"Днями правоохоронці затримали сімох чоловіків за підпал сухостою. Ми попереджали, але з першого разу не дійшло. Тому тепер ці "герої-палії" будуть застосовувати свої навички для оборони області. 15 діб громадських робіт + кожному штраф по 6150 грн", - підкреслив Лунін.

Очільник Полтавщини зазначив, що за останні два дні сталося 35 пожеж на відкритих територіях по всій області, що спричинили знищення майже 70 гектарів рослинності.

"Ліквідувати загоряння довелося 131 пожежному, залучили 28 одиниць техніки. І це у воєнний час, коли рятувальникам Полтавщини разом з колегами доводиться розбирати завали в Харкові, витягувати людей, гасити пожежі. Не треба додавати їм роботи!",- закликав Лунін.

До слова, за навмисний підпал сухостою під час воєнного стану можуть засудити довічно. Відповідні зміни до ККУ були внесені 3 березня, а з 7 березня 2022 року вони вступили в силу.

Раніше Hyser писав, що Лукашенко терміново відводить війська від українського кордону.

Нагадаємо, розвідка повідомила про плани російської еліти щодо Путіна.