Примусові роботи на благо армії і держави, відчуження майна, квартирна повинність , цензура і комендантська година - всі ці обмеження суспільних прав і свобод, як правило, супроводжують воєнний стан.

Відсьогодні, з 24 лютого 2022 року, українці вчаться жити в умовах війни. Нові поняття і нові реалії глибоко проникають в нашу свідомість і побут. Те, що раніше всім здавалося природним – можливість користуватися Інтернетом і вільно висловлюватися, виходити на вулицю в будь–який час дня і ночі, ходити на роботу, яку сам вибрав-все це зараз скасовується, тому що Україні необхідно зробити все для того, щоб в який вже раз в історії завоювати собі незалежність.

Стало відомо, що низка українських міст встановлюють комендантську годину.

Одним з перших про радикальне рішення заявив глава Києва Віталій Кличко. Відомо, що комендантська година в Києві вводиться з 24 лютого і діятиме з 22:00 до 07:00. Влада міста просить киян вчасно повертатися додому.

"Це-вимушений крок, але в нинішніх умовах військової агресії і воєнного стану, необхідний для безпеки жителів столиці", - зазначив мер Києва Віталій Кличко.

Жителям столиці варто знати, що громадський транспорт під час комендантської години не працює. При цьому станції метрополітену будуть доступні для всіх як укриття в цілодобовому режимі.

При крайній необхідності пересування по місту під час комендантської години, зокрема працівникам змін підприємств критичної інфраструктури, обов'язково потрібно мати при собі документи, що засвідчують особу.

Також про заборона перебування на вулиці та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток та посвідчень голова Черкаської ОДА Олександр Скічко. У підконтрольному йому місті комендантська година вводиться з сьогоднішнього дня з 22.00 до 6.00.

Крім того, комендантську годину ввели міста Миколаїв, Дніпро, Кривий Ріг і Львів.

Що чекає на порушників порядку

Необхідно знати, що комендантський патруль має право затримати людину і перевірити документи, щоб з'ясувати, чи може він перебувати на вулиці в цей час. Патруль також має право встановити причину порушення комендантської години.

У разі необхідності комендантський патруль може проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу і вантажів, службових приміщень і житла затриманих громадян.

При умисному опорі може застосувати фізичну силу або спецзасоби.

Раніше Hyser писав, що кожного українця будуть озброювати.

Крім того, рятувальники розповіли українцям, як зібрати "валізку виживання". Важливі поради.

Але найважливіше в тому, що названо 3 українських міста, яким загрожує напад.