Як українці, так і світ помітили, що провокації та операції "під фальшивим прапором" на Донбасі почастішали за останні 2 дні. Це дає підстави з високою ймовірністю думати, що протягом найближчих двох діб Володимир Путін таки може реалізувати намір військового вторгнення на Україну. Саме тому влада вдалась до певних рішень.

Так, ще вранці 23 лютого на засіданні Ради національної безпеки та оборони було ухвалено рішення про введення надзвичайного стану на всій території України, крім Луганської і Донецької областей, бо цього вимагає внутрішня ситуація через дестабілізаційні дії Росії. Про це повідомляв секретар РНБО Олексій Данилов.

А вже ввечері цього ж дня Верховна Рада підтримала запровадження надзвичайного стану. Це дозволить, за словами депутатів, оперативним штабам на місцях приймати швидкі рішення, виходячи з оперативної обстановки. За це рішення проголосували 335 народних обранців.
Згідно з Указом Президента України Володимира Зеленського нові обмеження в країні набувають чинності з 00 годин 00 хвилин 24 лютого 2022 року та триватимуть 30 діб. Водночас, в СБУ повідомляють, що радикально на житті людей це ніяк не позначиться.
Разом з тим, буде посилено охорону громадського порядку та об’єктів, які забезпечують життєдіяльність населення і роботу народного господарства, можливе обмеження руху транспорту, додатковий огляд транспорту та перевірка документів у фізичних осіб. Тобто, водіям варто бути готовими до додаткових перевірок під час поїздок. До слова, це не забаганка влади, а чітко визначені на законодавчому рівні міри, якщо в країні очікується серйозна загроза.

Отже, з 24 лютого 2022 року запроваджуються такі заходи:

  • вступає в силу заборона на проведення масових заходів;
  • заборона страйків;
  • законною стає перевірка документів у громадян, а в необхідних випадках - проведення особистого огляду, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів;
  • встановлення особливого режиму в'їзду та виїзду (за потреби);
  • обмеження руху транспортних засобів та їх огляд (за потреби);
  • запроваджуються особливі правила використання зв'язку та передачі інформації через комп'ютерні мережі (за потреби);
  • посилюється охорона громадського порядку та об'єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства;
  • примусове відчуження або вилучення майна у юридичних і фізичних осіб.

Наразі очікується, що на роботу підприємств, комунальних закладів, магазинів та громадського транспорту з великою ймовірністю надзвичайний стан не вплине. Разом з тим, суворість заходів залежатиме від реальних загроз.

Зазначимо, що надзвичайний стан вводиться Указом Президента України, який підлягає затвердженню Верховною Радою України протягом двох днів з моменту звернення Президента України.

Надзвичайний стан в Україні може бути введено на строк не більш як 30 діб і не більш як 60 діб в окремих її місцевостях.

Раніше Hyser повідомляв, що в Україні планують ввести воєнний стан.

Нагадуємо, що українцям розповіли, де у вагонах поїздів найбезпечніші місця-ето допоможе врятувати в разі початку повномасштабної війни.

Також наш портал писав, що українцям дозволили озброюватися вогнепальною зброєю.