За даними Державної служби зайнятості кількість зареєстрованих безробітних в Україні складає постійно 200-300 тисяч осіб. І справді, навіть якщо резюме шукача роботи ідеальне, всеодно пошук може затягнутися на тижні, а іноді й на місяці. Для покращення ситуації на ринку праці Уряд постійно запроваджує різні ініціативи і "Рука допомоги" одна з них.

Так, стало відомо, що у 2022 році з державного бюджету планується виділити 100 млн грн на стимулювання самозайнятості безробітного і малозабезпеченого населення. Про це пишуть Факти.

Мінсоцполітики вже відзвітувало, що пілотний проєкт "Рука допомоги", який реалізовувався у 2016-2019 роках, став чи не найуспішнішим соціальним проєктом за всю історію незалежності України. За словами чиновників, вперше влада дала бідним не гроші на проїдання, а можливість самостійно їх заробляти.

Суть такої державної допомоги полягає в тому, що безробітні малозабезпечені українці у 2022 році можуть отримати до 97,5 тисяч гривень, щоб розпочати власний бізнес. Згідно ресурсів бюджету скористатись пропозицією зможуть понад тисячу безробітних, повідомляють у міністерстві.

Автори програми нагадують, що для майбутніх бізнесменів передбачено досить лояльні умови. За правилами допомогу треба буде повернути упродовж трьох років, але є можливість залишити собі виділені гроші. Для цього потрібно створити робочі місця ще для двох безробітних, які стоять на обліку у центрі зайнятості.

Щоб уникнути зловживань, передбачено, що виділені державою гроші претендент повинен витратити не на будь-які цілі, а саме на закупівлю обладнання та матеріалів, необхідних для запуску бізнесу. При цьому сума до повернення зменшується на розмір виплачених податків та єдиного соціального внеску, тобто бізнесмен має бути зацікавлений у створенні довгострокового проекту — на три роки та довше.

У 2022 році експеримент буде проводитись у Київській, Луганській, Херсонській, Черкаській та Чернівецькій областях. А також з 1 квітня 2022 по 1 квітня 2024 року планується розширити проект "Рука допомоги" на створення робочих місць для осіб з інвалідністю.

Раніше "Hyser" повідомляв, що стало відомо, скільки українців втратять роботу у 2022 році.

Наш порта писав, що українцям розіслали "подвійні" платіжки за газ: що відомо про додатковий тариф.

Нагадаємо, що українців здивували платіжками за опалення.