15 лютого православні християни відзначають церковне свято Стрітення Господнього, який в народі ще називається Громниці.

Стрітення - це християнське свято, яке відзначають в історичних церквах і деяких протестантських конфесіях, пише "ТСН".

Батьки принесли немовляти Христа в Єрусалимський храм на 40-й день після його народження. Це також був 32-й день після обрізання. У храмі Святе сімейство зустрів Симеон Богоприймач.

Кажуть, що саме в цей день зустрічаються зима і літо. "У цей день лютий до березня приїхав", - говорили в старовину.

У це свято в церквах йшли і досі йдуть богослужіння. Також прийнято освячувати воду і свічки.

Вважалося, що присвячені свічки, які називалися "громниці" допомагають уберегтися від грому. Їх тримали в будинках і на господарствах, а коли починалася гроза, їх запалювали тому, що вірили, що вони захистять від загоряння. "Грім будинку не підпалив", - говорили в давнину.

Також ці свічки прийнято було давати в руки тим, хто вмирав під час читання.

Водою, яку святили в цей день, лікували хвороби, знімали пристріту і псування.

Чумаков, перед тим, як вони відправлялися в дорогу, збризкували стрітенською водою зі словами: "Боже тобі допоможи!". Також було прийнято збирати цією водою волів і тварин.

Також стрітенською водою кропили людей у найвідповідальніші моменти їхнього життя.

Свічки - "громниці" зберігали в кутку або вплітали їх в дудухи. Вважалося, що свічки в будинку обов'язково захистять його від бурі, зливи або смерчу, нива — від бурелому або граду, а членів сім'ї — від "злого ока" і хвороб.

У цей день спостерігали за погодою. Якщо в цей день капало з дахів, то вважалося, що також буде "капати з вуликів". Якщо на Стрітення є відлига, то знову потрібно чекати холоду і пізньої весни.

Раніше Hyser писав про те, кому пощастить з любов'ю в лютому.

Також Hyser повідомляв, коли потрібно молитися за померлих.

Нагадавши про вихідні у березні.