У столиці мають намір заборонити прилаштовувати, змінювати форми вікон і балконів на будинках, які відносяться до об'єктів культурної спадщини. Це ж стосується і кондиціонерів.

Про це заявив заступник голови КМДА Володимир Прокопів, повідомляє Офіційний портал Києва.

Мешканцям старих будинків заборонять розміщувати на фасадах будинків кондиціонери, якщо він псують архітектурний вигляд історичної будівлі. Також під заборону потрапить утеплення і скління наявних балконів і лоджій, їх добудова, розширення і т.п. Заборонять розширювати віконні та балконні отвори, а також змінювати форму і колір віконних рам і дверей.

Прокопів зазначає, що дане рішення посприяє відновленню естетичного вигляду історичних будинків, які розміщені в центральному ареалі міста Києва.

Заступник голови КМД, який є ініціатором даного проекту, уточнює, що власникам даватимуть рік на те, щоб демонтувати власні "переробки". У разі, якщо вони не повернуть первісний вигляд будинку, їх чекає штраф від виконавчого органу. У такому випадку повертати історичний вигляд будівлям буде "Київблагоустрій".

Прокопів каже, що над документами велися роботи протягом двох років. Його розробкою займалися фахівці, урбаністи та громадські активісти. Чиновник упевнений, що його введення стане першим кроком до того, щоб привести історичні будівлі в порядок.

Відомо, що документ вже підтримали профільні комісії Київради. Його мають розглянути на пленарному засіданні міської ради.

У разі незаконної добудови декількох поверхів без їх декларації, забудовники можуть понести кримінальну відповідальність.

Раніше Hyser писав про те, що житло в Україні подорожчає на третину.

Також Hyser повідомляв, що у Києві креативно переробили вхід до будинку.

Нагадаємо, що у Києві здають балкон під виглядом кімнати.