В Україні деяким категоріям населення можна буде вийти на заслужений відпочинок, незалежно від досягнення чи не досягнення пенсійний вік.

Про це йдеться у заяві прес-служби Мінсоцполітики, пишуть ФАКТИ.

У відомстві заявили, що таке положення передбачається законом «про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Однак дана норма почне діяти лише з 2028 року.

Українці, які захочуть скористатися цією нормою, повинні будуть мати 40 і більше календарних років страхового стажу.

Згідно з постановою, розмір пенсійних виплат для українців, які мають 40 і більше років страхового стажу, буде стандартно визначатися, враховуючи тривалість трудового стажу і тієї заробітної плати, з якої були сплачені обов'язкові страхові внески. У відомстві зазначили, що розмір пенсійних виплат будуть розраховувати індивідуально для кожного кандидата, що йде на заслужений відпочинок.

Стало відомо, що в Інституті демографії виступили з пропозицією, що містить альтернативний варіант щодо виходу на пенсію. Йдеться про те, щоб збільшити пенсійний вік до 65 років. Це дозволить уникнути проблем для українців, у яких є нестача страхового стажу для виходу на заслужений відпочинок.

В Україні перерахунок пенсії за кожні два роки, які були відпрацьовані вже після відходу на пенсію, також мають деякі особливості. На сьогоднішній день ці розрахунки найчастіше не приносять будь-якого значного підвищення.

За словами фахівця, всі дати роз'яснення механізму нарахування пенсійних виплати та перерахунків можна дізнатися у відділенні Пенсійного фонду за місцем проживання. Також можна написати листа в обласне управління з проханням щодо повторної перевірки правильності розрахунку пенсійних виплат.

Українцям, які після виходу на заслужений відпочинок все ще працюють, перерахунок соціальних виплат здійснюють через два роки, які були відпрацьовані з моменту виходу на пенсію або після чергового перерахунку.

Раніше "Hyser" повідомляв, що з 1 січня 2022 року в Україні змінилися умови виходу на пенсію за віком.

Наш портал писав, що деяких українців очікують щедрі надбавки до пенсійних виплат у лютому.

"Hyser" писав, що, якщо не вистачає стажу для пенсії: як його купити і у скільки це обійдеться.

Нагадаємо, що зараз в Україні проходить верифікація, тому перевірятимуть усіх, хто отримує різні соціальні виплати від держави.