Іноді трапляється так, що людина вийшла на пенсію та змушена працювати ще протягом декількох років, але її пенсійна виплата менша, ніж у її колег, які вийшли на заслужених відпочинок трохи пізніше. Багато українців задаються питанням, чому так виникає і як можна виправити цю несправедливість.

Про це йдеться у матеріалі ФАКТІВ.

Редакція "На пенсію" отримала лист чоловіка, який вийшов на пенсію ще в 2016 року, але він досі працює. У чоловіка є 40-річний трудовий стаж. Чоловік часто працював на півтори ставки, але його пенсійна виплата трохи перевищує розмір мінімалки. За словами чоловіка, йому робили неправильний перерахунок пенсії кожні два роки після виходу на заслужений відпочинок. Чоловік хотів би це перевірити ще раз.

За словами незалежного консультанта Сергія Коробкіна, в Україні формула розрахунку звичайної пенсійної виплати за віком у всіх однакова. Але розрахунок пенсійної виплати в кожному випадку проводиться індивідуально, враховуючи дані про трудовий стаж і заробітну плату конкретної людини.

Коробкін зазначив, що на розмір пенсійної виплати впливає і те, за який період враховувалася заробітна плата, в якому році людина пішла на залужений відпочинок, чи має кандидат право на додаткові надбавки і т.д.

Фахівець, говорячи про випадок заявника, сказав, що на розмір пенсійної виплати чоловіка впливає те, що він все ще продовжує працювати.

Він додав, що після звільнення пенсійну виплату перерахують. Враховуючи більш актуальний прожитковий мінімум і більш високий розміру мінімальної пенсійної виплати. За його словами, у працюючих і непрацюючих пенсіонерів ці суми будуть відрізнятися.

В Україні перерахунок пенсії за кожні два роки, які були відпрацьовані вже після відходу на пенсію, також мають деякі особливості. На сьогоднішній день ці розрахунки найчастіше не приносять будь-якого значного підвищення.

За словами фахівця, всі дати роз'яснення механізму нарахування пенсійних виплати та перерахунків можна дізнатися у відділенні Пенсійного фонду за місцем проживання. Також можна написати листа в обласне управління з проханням щодо повторної перевірки правильності розрахунку пенсійних виплат.

Раніше "Hyser" повідомляв, що з 1 січня 2022 року в Україні змінилися умови виходу на пенсію за віком.

Наш портал писав, що деяких українців очікують щедрі надбавки до пенсійних виплат у лютому.

"Hyser" писав, що, якщо не вистачає стажу для пенсії: як його купити і у скільки це обійдеться.

Нагадаємо, що зараз в Україні проходить верифікація, тому перевірятимуть усіх, хто отримує різні соціальні виплати від держави.