Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль ще кілька місяців тому заявляв про те, що вже через 15 років грошей на виплату пенсій в ПФУ не буде. Таким чином держава підводить всіх тих, кому ще не виповнилось 40 років, накопичувати частину своєї зарплати на особистому рахунку. Ну а тим, кому це робити вже пізно пропонується соціальна пенсія, поки людина не набуде необхідної кількості страхового стажу. Стало відомо, хто на неї та за яких умов може претендувати.

Отже, у 2022 році люди старшого покоління стикнулись з реальністю, що працювати доведеться більше, ніж це було передбачено раніше. Так, більшість потенційних пенсіонерів буде працювати до 63 і 65 років, бо в 60 років право на пенсію отримають лише ті, у кого більш ніж 29 років стажу. При цьому в 63 роки вийдуть на пенсію ті, у кого від 19 до 29 років стажу, а в 65 років - ті, у кого від 15 до 19 років стажу.

А от українці, які досягли пенсійного віку, але не мають необхідну кількість років страхового стажу, зможуть оформити тимчасову державну соціальну допомогу (соціальну пенсію), повідомляють Факти. Однак необхідно умовою для цього є страховий стаж, що складає не менше 15 років.

Для того, щоб оформити цю допомогу, потрібно звернутися до органів соціального захисту населення за місцем прописки або за адресою фактичного проживання. У разі, якщо претендент відповідатиме всім заявленим вимогам, то соціальна пенсія від держави буде виплачуватися до того моменту, поки людина не набуде право на пенсію.

Так, відмовити державні органи соцзахисту можуть у таких випадках:

  • середньомісячний сукупний дохід сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні півроку перевищує 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб;
  • особа отримує вже пенсію (у т. ч. соціальну), працює або веде іншу діяльність, пов'язану з отриманням доходу;
  • будь - хто з членів сім'ї протягом року перед зверненням за тимчасовою допомогою здійснив покупку (оплату послуг) на суму понад 50 тис. гривень;

Якщо ж таких обмежень у претендента на соціальну пенсію немає, то йому необхідно надати такі документи:

  • заяву на оформлення допомоги;
  • документ, що засвідчує особу та місце проживання та ІПН;
  • довідку про наявний страховий стаж, яка видається в Пенсійному фонді за запитом особи;
  • декларацію про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім'ї) за останні півроку, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги.

Якщо людина оформляє тимчасову грошову допомогу не за місцем реєстрації, а за місцем фактичного проживання, то до перерахованого переліку документів потрібно додати ще довідку з органів соцзахисту про неотримання такої допомоги за зареєстрованим місцем проживання.

Грошова допомога призначається з дня звернення за нею, тобто з дати подання всіх необхідних документів і довідок.

Нагадаємо, що українцям повідомили, у скільки років вони зможуть вийти на пенсію після нової реформи.

Як раніше повідомляв портал "Hyser", половина українських пенсіонер можуть не вийти на пенсію цього року.

Також портал "Hyser" писав, що українцям розповіли, як довести, що у вас є трудовий стаж за відсутності трудової книги.