Всі батьки випускників одинадцятих класів загальноосвітніх шкіл знають, що найважливіше місце в житті їх дитини останній рік належить навчанню. Ще б пак, вступ до бажаного вишу залежить виключно від знань і результату ЗНО. От тільки все це може "влетіти в копієчку", бо крім оплати репетиторів, тестування також може бути платним.

Так, 1 лютого 2022 року стартувала реєстрація для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні. Триватиме вона до 9 березня, а тим часом учням випускних класів уже пояснили, в яких випадках і яку суму доведеться платити за зовнішнє незалежне оцінювання. Про це написав Апостроф.

Стало відомо, що у 2022 році кожен учасник зовнішнього оцінювання може обрати для проходження тестування за рахунок коштів держбюджету щонайбільше п’ять навчальних предметів. Загалом же ЗНО буде проведено з тринадцяти, перелік яких щороку визначає Міністерство освіти і науки України.

Отож, якщо учасник бажатиме скласти більше ніж п’ять навчальних предметів, то кожен зможе зробити це за свій рахунок.

В Міністерстві освіти розповіли, що вартість додаткових навчальних предметів залежить від того, чи є в сертифікаційних роботах завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю, оскільки подібні завдання повинні перевіряти екзаменатори.

Наприклад, щоб додатково скласти ще одну іноземну мову (англійську, німецьку, іспанську або французьку), потрібно заплатити 789 гривень, а от вартість таких предметів як: Історія України, Географія, Фізика, Хімія або Біологія становитиме 354 гривні.

До слова, здобувачам освіти, охочим взяти участь у ЗНО, необхідно:

  • за допомогою сервісу ЛРЦОЯО зареєструватись на сайті http://lv.testportal.gov.ua;
  • сформувати та роздрукувати реєстраційну картку, яка є одним з обов’язкових документів для здійснення реєстрації.

Після цього для кожного зареєстрованого учасника на сайті http://testportal.gov.ua Українського центру буде створено інформаційну сторінку, доступ до якої стане можливим за номером і пін-кодом сертифіката. Там будуть розміщені дані про обрані предмети, а згодом – адреси пунктів проведення ЗНО та результати проходження тестування.

Раніше Hyser повідомляв, що один зі студентів Київського політехнічного інституту встановив у жіночій душовій гуртожитку камеру.

Наш портал писав, що стало відомо, скільки українці платитимуть за комуналку навесні.

Нагадаємо, що у Національному банку попередили українців про подорожчання тарифів на комуналку.