Зовсім скоро українці відзначатимуть Масляну. У поточному році вона розпочнеться 28 Лютого і триватиме до 6 березня. Церковна назва цього свято - Сирна неділя. Зазвичай під час Масляної проводиться багато веселих гулянь і посиденьок.

Про це йдеться у матеріалі OBOZREVATEL.

Вперше про Масляну згадують ще в 4 столітті. Це свято відзначали в язичницькі часи. Люди прославляли богів Ярила і Велеса. Головним символ свята був млинець, що уособлює сонце.

Вважалося, що Масляна займає проміжне місце між зимою і весною. Після хрещення Русі це свято знайшов новий сенс: сирна неділя завершує підготовку до Великого посту, що починається за 50 днів до Великодня. Великий піст присвячений прощенню, покаянню і примиренню з ближніми.

Варто відзначити, що церковні богослужіння сирної неділі в православ'ї не є святковими. Протягом цього тижня проводяться богослужіння, в яких пояснюється користь посту. Вважається, що в цей період людина очищається, а поруч з ними знаходяться ангели, тому ризик спокус значно знижується.

У деяких регіонах України Масляну ще називають Колодій. Таку назву це свято отримало від назви обряду Колодки. Під час проведення цього обряду хлопців і дівчат жартівливо карали, тому що вони не змогли знайти собі пару. До їх руці або нозі прив'язували колодку, яка була прикрашена стрічками. Для того, щоб зняти цю колодку, необхідно було заплатити відкуп грошима або подарунками.

Святкування Масляної

Протягом всієї Масляної кожної господині необхідно хоча б разок приготувати головне традиційне блюдо – млинці, якими потрібно пригощати близьких. Крім цього, під час Масляної часто готують вареники, оладки, сирники, пироги.

При цьому, кожен день Масляної має свої традиції.

  • У понеділок потрібно ходити в гості і випікати перший олійний млинець.
  • У вівторок необхідно свататися.
  • У середу теща зазвичай пригощає зятя млинцями.
  • У четвер традиційно вже починаються веселі гуляння.
  • У п'ятницю теща повинна відвідати зятя.
  • У суботу невістки запрошують в гості своїх зовиць.
  • Останній день Масляної називається Прощена неділя. Це переддень Великого посту. У цей день віруючі просять один у одного вибачення. Також спалюється обрядове солом'яне опудало і доїдаються приготовані млинці.

Протягом усього свята заборонений є м'ясо. Також не можна приймати гостей, Якщо в будинку не прибрано. Забороняється передати.

Основні прикмети Масляної

  • Якщо млинці у господині вийшли красивими, смачними і пишними, то в цьому році буде багато щастя і благополуччя в родині.
  • Якщо господиня зробила високу гірку млинців, то сім'ю чекає багатство і буде хороший врожаї. Якщо гірка млинців низька, то урожай буде поганий.
  • Якщо на Масляну холодно,то літо буде погоже.
  • Якщо на Масляну ллє дощ, то в майбутню осінь буде багатий урожай грибів.

Раніше "Hyser" повідомляв, що православні свята в лютому: що відзначатимуть віруючі українці.

Наш портал писав, що астрологи опублікували список знаків Зодіаку, яких очікують складності.

Нагадаємо, що стало відомо, скільки українці відпочиватимуть у лютому.