Експерт заявила про те, що в Україні серйозно подорожчає соняшникова олія, його ціна дійде до 75 гривень

Протягом практично всього минулого року українцям доводилося миритися з постійним подорожчанням продукт харчування. Експерт та завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіка Інна Сало розповіла інформаційному порталу "КП в Україні"про те, що подібні тенденції збережуться і в 2022 році.

За її словами, в першу чергу, як і минулого року, в Україні зростатимуть ціни на соняшникову олію. Місцями вартість одного літра буде доходити до позначки в 75 гривень за літр.

Дане подорожчання обумовлене тим, що зараз відбувається падіння світового виробництва олійних культур. Відзначається, що це явище призвело до подорожчання не тільки масла, але і шроту, тобто концентрованого корму, що є побічним продуктом у виробництві рослинної олії. Через це вартість соняшникової олії в нашій країні зросла на 85%.

На початку січня поточного року вартість одного літра олії становила приблизно 61,43 гривні за літр, однак у зв'язку з тим, що незабаром очікується сезонне зростання відпускної ціни насіння соняшнику, це також відіб'ється на ціні олії. З урахуванням цього всього, за прогнозами експерта, через півроку масло може подорожчати на 20%, тобто до 75 гривень за літр.

Крім соняшникової олії подорожчати обіцяє і гречана крупа. За прогнозом Сало, вартість крупи може зрости на 15-20%, в результаті чого цінник перевалить за 65 гривень за кілограм. Одночасно з гречкою подорожчають і інші крупи, такі як ячна і пшоняна.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що астрологи опублікували список знаків Зодіаку, яких очікують складності.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні запустили новий ковід-сертифікат.

Також "Hyser" писав, що українців попередили про те, що скоро долар сильно подорожчає.