Починаючи з 1 січня поточного року, в нашій країні змінилися правила виходу на пенсію за віком. Так, щоб відправитися на заслужений відпочинок в 60 років, необхідно мати мінімум 29 років страхового стажу.

Про це розповіли в Пенсійному фонді.

Якщо у громадянина немає необхідної кількості стажу, то на пенсію і чоловіки, і жінки зможуть вийти тільки, коли їм виповниться 63 роки. Для виходу на пенсію 63-річним українцям необхідно, щоб страховий стаж становив від 19 до 29 років.

Пенсія
Пенсія

При відсутності 19 років стажу, в поточному, 2022 році, українці зможуть піти на пенсію тільки коли їм виповниться 65 років. У цю категорію потрапляють всі, у кого стаж від 15 до 19 років.

Ті українці, яким виповнилося 65 років і у них немає необхідних 15 років стажу, в поточному році отримають право на соцвиплати.

Щоб вийти на заслужений відпочинок, українцям необхідно мати наступні документи, з якими за місяць до виходу на пенсію вони повинні будуть звернутися до органів ПФУ.

Отже, це паспорт - необхідний оригінал і ксерокопія, документи про місце проживання (реєстрації), свідоцтво про народження дітей (при необхідності), свідоцтво про шлюб (при необхідності, оригінал і ксерокопія), заяву і номер рахунку в банку, трудова книжка та інші документи про стаж (оригінал і копії), ІПН або свідоцтво про загальнообов'язкове державне соцстрахування, довідка з військкомату, військовий квиток (при необхідності), диплом та інші документи, якими підтверджуються періоди навчання на денному відділенні до 1 січня 2004 року (оригінал і ксерокопія)довідка про заробітну плату за будь-які 60 місяців поспіль до 30.06.2000 року незалежно від перерв (за бажанням).

Раніше Hyser писав про те, що українських пенсіонерів обрадували надбавками.

Також Hyser повідомляв, що українцям розповіли, як і чому зростуть тарифи.

Нагадаємо, що українцям знову накрутять тарифи на комуналку.