Багато кому може здаватися, що українці їдять забагато м’яса. Мовляв, сосиски на сніданок, ковбаска на бутербродик, котлетки та вертуни, а ще любов до шашличків говорять самі за себе. От тільки згідно статистики, українці в порівнянні з європейцями споживають чи не найменше м’яса. А тепер доведеться економити ще більше.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяСтало відомо, що існує чіткий взаємозв’язок між достатком людини і споживанням м’яса. Наприклад, середньостатистичний житель США, Австралії, Аргентини чи Нової Зеландії споживає понад 100 кг м’яса на рік, а ось в Ефіопії чи Нігерії цей показник становить 7-9 кг на рік.
Що стосується України, то з 1990 року він коливається в межах від 31,1 кг на рік на одну особу до 68,2 кг. І це при тому, що раціональною нормою вважається показник 80 кг на рік.
Правда, уже весною 2022 року українцям доведеться шукати дешевшу заміну даному продукту харчування, адже з кінця березня 2022 року очікується підняття цін на всі види м'яса як мінімум на 50%.
Основною причиною цього виконавчий директор Асоціації "М'ясної галузі" Микола Бабенко називає систематичне подорожчання зернових з листопада 2020 року, адже корми в собівартості свиней і курей займають 70-80%.
"Причина зростання цін на курятину, свинину, а також яйця, крупи, борошно, хліб була закладена ще в листопаді 2020 року, але на той час птахівництво і свинарство вже сформували запаси зернових на 2021 рік, і тому зростання цін на м'ясо в 2021 році виявилось незначним, але у 2022 році все зміниться", — каже експерт.
Крім того, експерт нагадує, що ціни на газ та електроенергію влада відпустила у вільне плавання, і це також однозначно позначиться на вартості м'яса.
Ще однією причиною подорожчання можна назвати, за словами експерта, "катастрофічне падіння" поголів'я свиней. Так, за статистикою, їхня кількість скоротилася в п'ять разів з 1990 року. Причиною скорочення поголів'я знову ж таки стало підвищення цін на корми на 30% з початку минулого року.
"Це вже стає не бізнес, а благодійність", - каже експерт.
"Українська свинина одна з найдорожчих в Європі. Наприклад, живі свині в Польщі, Німеччині, Данії, Нідерландах в січні коштували 30-35 грн/кг, а в Україні 45 грн/кг і навіть за найвищими в Європі цінами на свиней українське свинарство забезпечує тільки 90% споживання, а 10% у нас — імпорт", — констатує виконавчий директор Асоціації "М'ясної галузі".
Нагадаємо, що українським громадянам повідомили про те, що продукти харчування продовжують дорожчати.
Як раніше повідомляв портал "Hyser", українцям повідомили про те, що картопля буде дуже сильно дорожчати.
Також портал "Hyser" писав, що українцям дали пораду, як правильно і смачно заквасити капусту.