Ні для кого не секрет, що ситуація на українсько-російському кордоні у зв'язку зі скупченням військ РФ залишається напруженою. Більш того, в українському сегменті соцмереж все частіше з'являються різні поради про те, як правильно зібрати "тривожну валізку" або як діяти в разі повномасштабної війни. При цьому Росія днями заявила, що її нібито "військові навчання" закінчилися, а про початок війни Кремль ніколи і не думав.

Ось уже деякий час військові експерти і світові політики допускають, що Росія готується вторгнутися на територію України. Більш того, всупереч тому, що Москва неодноразово заперечувала такі плани, дані української розвідки, а також дані супутників говорять про інше.

Так, наприклад, зовсім недавно The New York Times склала і опублікувала карту, на якій вказані рід військ, їх чисельність, види техніки. За інформацією газети, десять груп військ "оточують" Україну з трьох сторін. Вони "загрожують" ескалацією конфлікту з Україною і потенційно "здатні відкрити новий фронт".

Стало відомо, що дві групи військ, за даними NYT, розташувалися біля кордону з Білоруссю, поруч з містами Єльня (Смоленська область) і Клинці (Брянська область). Ще три групи зосередилися недалеко від Воронежа, одна група дислокована в районі Волгограда, і ще дві - біля кордону з Донецькою і Луганською народними республіками

При цьому, як сказав міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, Росія не зацікавлена у військовій ескалації конфлікту з Україною.

"Якщо це залежить від Російської Федерації, війни не буде. Ми воєн не хочемо!",- заявив Лавров в інтерв'ю російським радіостанціям у п'ятницю, 28 січня.

Пізніше в Росії заявили, що нібито "військові навчання" закінчилися, тому Кремль відводить частину своїх сил. Правда, поки невідомо, яка кількість військ залишається. Про це пише російське видання "Інтерфакс"з посиланням на прес-службу військового округу.

Таким чином війська і авіація Західного військового округу Росії завершили планову перевірку бойової готовності і повертаються на місця базування. Після повернення військ російська армія збирається поповнити необхідні запаси паливно-мастильних матеріалів, ракет і боєприпасів, витрачених під час навчань.

За інформацією російського Міноборони, в постійні місця дислокації повертаються підрозділи зв'язку, передові загони інженерних підрозділів і радіаційного, хімічного і біологічного захисту, а також авіація.

Нагадаємо, що експерт прокоментував рішення суду з приводу Петра Порошенка.

Як раніше повідомляв портал "Hyser", у мережі показали, як військові автомобілі стоять у дворах Харкова.

Також портал "Hyser" писав, що Британія попередила Володимира Путіна.