Ні для кого не секрет, що пенсійній системі України вже в найближчому майбутньому загрожують серйозні проблеми. Мало того, що мільйони українських людей похилого віку отримують пенсії нижче реального прожиткового мінімуму, так ще в Україні має місце бути передчасне старіння, а ПФУ практично порожній. Про єдиний порятунок у цій непростій ситуації розповів Давид Арахамія.

Так, днями глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія розповів про три етапи впровадження накопичувальних пенсій, які Уряд планує почати вже з 2023 року, адже нинішня система не справляється зі своїм завданням і потрібно в Україні щось серйозно міняти в плані забезпечення людей похилого віку.

Таким чином ВР повинна прийняти закон для початку роботи накопичувальної пенсійної системи. Цим він поділився в ефірі програми "Coffee Break з Романом Грищуком".

За словами чиновника, першим етапом реформи має стати введення загальнообов'язкових накопичувальних пенсійних внесків. Він зробив акцент на тому, що при зміні підходу до Пенсійного накопичення, українці зможуть формувати особисті пенсійні накопичення, отримувати додаткові виплати до основної пенсії, а також пенсійні накопичення зможуть переходити у спадок спадкоємцями.

"На першому етапі ти поки сам нічого не платиш, держава з ПДФО по 2% кладе тобі на рахунок. І на накопичувальному рахунку збирається певна сума. Можна їх вкладати в облігації внутрішньої позики, щоб на них нараховувався дохід, наприклад, 10%", – розповів Давид Арахамія.

На другому етапі передбачається, що громадяни матимуть індивідуальні накопичувальні рахунки і зможуть додатково відраховувати частину коштів зі своїх заробітних плат.

А ось на третьому етапі до фінансування внесків в рахунок майбутньої пенсії підключаться і роботодавці. Більше того, планується, що держава зі свого боку співфінансуватиме такі внески на паритетних умовах.

"У планах-ввести таку модель, щоб на третьому етапі – скільки поклав ти, стільки поклала і держава", – додав глава фракції.

За основу нововведень, як приклад ідеальної пенсійної системи, Давид Арахамія назвав пенсійну систему в США. Так, пенсійне страхування в США-це частина системи соціального страхування. Ставка внеску встановлена в 7,65%, цю суму зобов'язаний сплатити як працівник, так і його роботодавець: таким чином, загальна сума внеску на рівні 15%.

"Згодом ці гроші можна інвестувати, наприклад, в цінні папери або нерухомість. І я сам регулював і бачив, як у мене накопичується сума на пенсійному рахунку. Це круто. Тому що людина може прогнозувати, які у неї будуть доходи", – пояснив Давид Арахамія.

До речі, в США практикується ще один вид пенсії - "самостійно накопичена". Так, американські громадяни мають право самостійно укладати договори з недержавними організаціями щодо виплати в майбутньому "приватної" пенсії.

Відзначимо, що пенсіонери США дійсно набагато щасливіші, ніж літні люди інших країн. Ще б пак, пенсіонери Америки на 1500 доларів на місяць можуть дозволити собі більше, ніж вихідці на пенсію з країн Європи, а якщо врахувати ще й численні пільги пенсіонерам, то США можна з упевненістю назвати кращою країною, де можна зустрічати старість.

При цьому вихід на пенсію в США зазвичай відбувається в 65 років і для чоловіків, і для жінок.

Нагадаємо, що у мережі повідомили, що на території України хочуть ввести сімейне декларування.

Як раніше повідомляв портал "Hyser", українцям розповіли про нові правила продажу алкоголю.

Також портал "Hyser" писав, що українцям повідомили, як отримати гроші на похорон.