З 1 лютого поточного року українські магазини і супермаркети будуть зобов'язані продавати пластикові пакети за цінами не нижче 2 грн. На даний момент вартість пакетів в становить 1-12 копійок. У лютому ціни на пакети злетять у кілька разів.

Про це йдеться у матеріалі OBOZREVATEL.

Згідно із нововведенням, передбаченим Законом про обмеження обігу пластикових пакетів (1489-IX), з 10 грудня минулого року в Україні заборонили безкоштовне поширення пакетиків. Поки ще багато магазинів самі встановлюють ціни на пакети.

Кабмін затвердив мінімальні ціни на поліетиленові пакети. Магазини і супермаркети можуть продавати пакети дорожче ціни, встановленої Кабміном, але ця ціни не може бути нижче, ніж наступні ціни:

  • Вартість пакету без ручок і бічних складок – 2 грн.
  • Вартість пакету без ручок, з бічними складками або з ручками без бічних складок-2,5 грн
  • Вартість пакету з ручками і бічними складками - 3 грн.

Нововведення стосується пакетів, товщина стінок яких становить 50 мкм. Більш тонкі звичайні і оксоразлагаемые пластикові пакети (товщин до 50 мкм) повністю будуть заборонені з 10 березня поточного року.

При цьому під заборону не потрапили біорозкладані і надтонкі пластикові пакети, в які зазвичай упаковують свіжу рибу, м'ясо, сипучі продукти, лід. Ці пакети дозволено безкоштовно використовувати в якості первинної упаковки. Такі пакети можна буде використовувати до 1 січня наступного року.

Головна мета нововведень-скоротити використання пластику. Згідно з підрахунками Міністерства економіки, на сьогоднішній день тільки одна людина протягом року використовує в середньому 500 пластикових пакетів. Все це завдає значної шкоди екології та навколишньому середовищу.

Крім цього, на наступному етапі в Україні можуть підвищити ціни на пластикові пляшки.

Багато країн світу вже давно усвідомили, якої шкоди можуть завдати пластикові пакети навколишньому середовищу і нашій планеті. У багатьох країнах реалізуються різні екологічні ініціативи, основна мета яких-скоротити використання пластику, знизити забруднення навколишнього середовища і спробувати врятувати нашу планету для майбутніх поколінь.

Відомо, що пластикові пакети, які люди викидають в навколишнє середовище, розкладаються протягом досить тривалого часу, сприяючи стійкому забрудненню.

У ті роки в світі використовують 4-е трильйони пакетів, велика частина потім потрапляє в навколишнє середовище, океани.

Раніше "Hyser" повідомляв, що в українських магазинах і супермаркетах встановили нові ціни на пакети.

Наш портал писав, що українцям розповіли, чим можна замінити заборонені поліетиленові пакети.