За статистикою 1/3 населення України (11,3 млн) - пенсіонери. Це, як правило, люди, що в повоєнні роки допомогли країні вижити, вистояти, які віддали свої найкращі роки праці, щоб країна пережила найважчі часи. Однак, замість поваги та забезпеченої старості, ці люди зараз опинились у злиднях, бо при шаленій інфляції дохіду в 2093 гривні вистачає лише на шматок хліба. Влада взялась у 2022 році цю ситуацію виправити.

Так, Міністерство соціальної політики відзвітувало, що до кінця грудня 2022 року середня пенсія в Україні складе 4,5 тисячі гривень. Про це пише Главред.

Таким чином, до завершення поточного року, в нашій країні 12 разів перерахують суми пенсійних виплат, правда, тільки 2 рази цей процес торкнеться всіх категорій літніх українців, інформує Міністерство соціальної політики України.

Отже, всі етапи адресного підвищення пенсій різним категоріям пенсіонерів прописані в календарі підвищень пенсій від Мінсоцполітики.

Так, уже з 1 січня збільшено пенсії осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Тепер їх розмір будуть обчислювати, виходячи з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати. Зазначений перерахунок уже проведено 707 особам, віднесеним до 1 категорії із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та особам, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи. В середньому розмір їх пенсій збільшився на майже 2700 грн.

Також у січні була встановлена надбавка в 9% до пенсії за віком жінкам, які народилися в 1962 році.

Крім того, з 1 січня до 7800 грн буде підвищено пенсію для непрацездатних батьків (чи непрацездатного чоловіка/дружини) військових, загиблих у зоні АТО/ООС.

З 1 березня 2022 року планується індексацію пенсій: їх перерахують відповідно до зростання середньої зарплати та інфляції. При цьому, у 2022 році індексація торкнеться і тих пенсіонерів, яких виключили з цього механізму в 2017 році: державних службовців, вчених, журналістів, військових.

У квітні- перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам. Автоматичний перерахунок пенсій враховує отриманий стаж роботи і заробітну плату, яку отримує працюючий пенсіонер.

З 1 липня 2022 року — перший етап підвищення мінімальних пенсій для всіх пенсіонерів (відповідно до зростання прожиткового мінімуму). На цьому етапі мінімальні пенсії зростуть з1 934 грн до 2027 грн. Відповідно збільшаться і пенсійні надбавки, прив’язані до показника прожиткового мінімуму.

У жовтні- введення доплат по 300 гривень для пенсіонерів у віці 70-75 років. Крім того, пенсіонерам встановлять мінімальну пенсійну виплату 3 тисячі гривень за наявності страхового стажу 30 років для жінок та 35 років для чоловіків.

Також у жовтні мінімальна зарплата зросте до 6,7 тисячі гривень, у зв'язку з чим мінімальну пенсію за віком для пенсіонерів від 65 років при наявності у них достатнього стажу (30 років для жінок і 35 років для чоловіків) підвищать з 2,6 тисячі до 2680 гривень.

З 1 грудня 2022 року другий етап підвищення мінімальних пенсій для всіх пенсіонерів (через планове підвищення прожиткового мінімуму). Цього разу мінімальну пенсію буде збільшено з 2027 до 2093 грн. А ось для непрацюючих пенсіонерів у віці 60-70 років при наявності достатнього стажу мінімальна пенсія складе 2 500 гривень.

Нагадаємо, що українським пенсіонерам повідомили приємні зміни.

Як раніше повідомляв портал "Hyser", українцям розповіли, чим небезпечне впровадження пенсійних накопичень.