Поняття "страхового стажу" в Україні з’явилося не так давно, лише у 2004 році, після того, як Верховна Рада України прийняла Закон "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" № 1058-IV від 09.07.2003. Але з тих пір це один з основних параметрів, згідно якого в Україні розраховується пенсія.

Так, сьогодні в Україні практично кожен громадянин зацікавлений у тому, щоб його страховий стаж був якомога більшим, адже від нього залежатиме отримання права на призначення пенсії.

Наприклад, у 2022 році право на призначення пенсії за віком матимуть особи, які не просто досягнули віку 60 років, але й мають страховий стаж не менше 28 років.

Якщо ж такого стажу українець пенсійного віку не має, то він може повернутись за виплатими у 63 або 65 років за умови набуття цього стажу на дату виповнення вищезазначеного віку.

Разом з тим, в Україні є випадки, коли страховий стаж зараховується в подвійному розмірі при обчисленні виплат і претендувати на пенсію людина може раніше 60 років. Про це йдеться у змінах до статті 60 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Так, пільговий порядок обчислення стажу роботи, згідно закону мають працівники окремих медичних закладів і відділень, а саме:

  • інфекційних установах реанімаційних відділень закладів охорони здоров’я;
  • протичумних та лепрозорних закладах охорони здоров’я;
  • психіатричних закладах охорони здоров’я;
  • відділеннях та установах, де лікуються особи, заражені вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) чи хворі на СНІД.

До того ж, якщо пенсіонер працював у вищезгаданих закладах до 1 січня 2004 року, то у подвійному розмірі враховується період його роботи на посаді та страховий стаж.

А після 1 січня 2004 року вже в подвійному обсязі зараховується лише період роботи на посаді.

Для того, щоб скористатись цією пільгою, працівнику потрібно до управління Пенсійного фонду України подати відповідну довідку медустанови.

Раніше "Hyser" повідомляв, що експерти розповіли українцям, як можна збільшити пенсійні виплати.

Крім цього, українцям перерахують заробітні плати.

Наш портал писав, що деякі категорії громадян України отримають надбавки до пенсій.

Нагадаємо, українців попередили, що їх можуть позбавити субсидій.