За історичними мірками держава Казахстан ще зовсім юне. Ще б пак, його кордони сформувалися в період 1927-1932 РР., а суверенітет з'явився в результаті розпаду СРСР. Відтоді Республікою керував беззмінний президент Нурсултан Назарбаєв. Ось тільки ледь відсвяткувавши Новий рік, в країні почалися масові акції протесту.

Так, 2 січня в Казахстані пройшли перші масові акції протесту проти реального правителя країни Нурсултана Назарбаєва і його маріонетки Президента Касима-Жомарта Токаєва, які не припиняються і сьогодні.

Спочатку все виглядало як невдоволення населення зростанням цін на газ. Однак, зовнішні експерти все частіше заявляють, що насправді причини заховані значно глибше. Ними можуть бути широке невдоволення населення республіки владою, корупцією, непотизмом і авторитарною політичною системою. Все вказує на те, що у людей обірвалося терпіння і вони не знайшли іншого шляху висловити свою незгоду яким-небудь законним шляхом.

Зазначимо, що жителі Казахстану діють методами більш радикальними, ніж у 2014 році відзначився український народ. Так, країна буквально за пару днів пройшла шлях, який український майдан виконав за два місяці. Учасники акцій протесту приступили відразу до стадії захоплення будівель і вбивств поліцейських. Державу охопили масові заворушення із загиблими та пораненими. Також з'явилася загроза введення окупаційних російських військ, адже Токаєв вже закликав на допомогу Путіна і запросив військову допомогу країн ОДКБ.

Зараз гнів протестуючих в Казахстані багато в чому спрямований проти Назарбаєва, який зосередив у своїх руках за довгі роки правління величезну владу.

"Ми хочемо, щоб президент Токаєв провів реальні політичні реформи або ж пішов і провів чесні вибори", - журналісти місцевих видань процитували активіста громадянського руху" Прокинься, Казахстан " Дархана Шаріпова.

Відзначимо, що крім "газового" питання у мітингувальників в Казахстані є ще ряд вимог:

  • негайне звільнення всіх політв'язнів;
  • проведення в країні вільних виборів;
  • Президент, голова Ради безпеки Казахстану, уряд і парламент повинні скласти повноваження;
  • визнання роки правління СРСР злочином проти населення Казахстану;
  • засудження військової агресії проти України та анексії Криму;
  • повний розрив всіх відносин з РФ;
  • повернутися до Конституції 1994 року.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що український депутат привітав народ під новорічну промову Путіна.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Жириновський зробив заяву щодо нападу на Україну.

Також "Hyser" писав, що в РНБО розповіли про те, коли очікують нападу на Україну.