Під виглядом "планових нарахувань" людям додатково приписують 10-30 зайвих кубометрів гази. Все це збільшує платежі за природний газ у розмірі 70-200 гривень на місяць.

Про це йдеться у матеріалі Kosatka.Media

За повідомленнями ЗМІ, багато українців почали отримувати платіжки за газ з нерозуміючими завищеними сумами ще навесні. Стало відомо, що в травні мешканка Хмельницького Ірина отримала платіжку від "Хмельницькгаз збуту", в якій жінка помітила нову графу - "планові нарахування". У цій графі була вказана додаткова плата в розмірі 73 грн (як за 9 кубометрів газу), хоча фактично жінка спожила менше блакитного палива. У червні Ірина отримала платіжку, в якій в графі - "планові нарахування" вже була вказана сума в розмірі 217 гривень (як за 27 кубів газу), а в липні - 120 гривень (як за 15 кубів газу). За словами жінки, в літній період споживання газу було мінімальним – виходило по 3-4 кубометра.

Такі ж скарги в популярній соцмережі Facebook пишуть жителі багатьох областей України. Споживачі, які намагалися розібратися з питанням "планових нарахувань", заявляють, газзбути в більшості випадків просто ігнорують або "втрачають" дані про спожитий газ, які споживачі передають облгазам. В Україні в обов'язки облгазів входить збір показників по споживанню газу і передачі їх постачальникам.

Крім цього, неясно чи буде враховуватися передані показники лічильника, або облгаз їх "втратить", нарахувавши якісь інші обсяги.

Багато постачальників природного газу попереджають українців про можливі ризики втрати субсидії через неіснуючі борги.

У разі наявності боргу субсидія призначатиметься з початку опалювального (неопалюваного) сезону, але за умови:

  • Якщо людина погасить свою заборгованість і підтвердить це документально;
  • Якщо споживач укладе договір про реструктуризацію заборгованості;
  • Якщо споживач оскаржить заборгованість в судовому порядку.

Якщо ви отримали борг, з яким ви не згодні, але у вас не бажання і часу ходити в облгаз або оббивати поріг постачальника, то ви можете відстоювати свої права юридично. Для цього вам необхідно:

  • Подати відповідне звернення в облгаз, скаргу в НКРЕКП;
  • Подати відповідне звернення до Госпотребслужбу.

З 1 січня наступного року в Україні будуть збільшені тарифи на доставку блакитного палива. Даний тариф сплачується додатково до основної плати за природний газ. "Нафтогаз" пропонує встановити тариф на рівні 7,96 грн/куб.

Абонентська плата зросла через те, що зросли витрати підприємств. Зокрема, необхідно збільшувати заробітні плати працівникам, проводити ремонтні роботи, підтримувати інфраструктуру в робочому стані тощо.

Розмір абонплати розраховується, грунтуючись на двох показниках: усереднене споживання природного газу і тариф. Постачальник блакитного палива весь обсяг споживання газу ділить на 12 місяців, потім отримана цифра множиться на тариф облгазу.

Раніше "Hyser" повідомляв, у Кабінеті Міністрів несподівано вирішили змінити прогнози цін на комунальні тарифи.

Наш портал писав, Міністерство економіки прогнозує значне зростання на комуналку в наступному році.

Нагадаємо, що стало відомо, скільки українцям доведеться платити за доставку газу після Нового року.