У 2021 році завершився один з етапів Пенсійної реформи в Україні, а саме перехід на новий пенсійний вік для жінок. Таким чином поступово жінкам зрівняли пенсійний вік з чоловіками і тепер він для всіх однаковий і становить 60 років. Але, щоб виправити соціальну нерівність, що утворилась, з 2022 року вирішено фінансово хоча б частково компенсувати жінкам більш пізній вихід на пенсію.

Так, стало відомо, що розглядаючи проекту Державного бюджету на 2022 рік, Уряд додатково включив у 2022 році осіб віком від 70 до 75 років в ініційовану Президентом України Володимиром Зеленським програму збільшення виплат цим громадянам. Про це розповіла міністерка соціальної політики України Марина Лазебна, пише TodayUA.

Таким чином, жінки, які в 2022 році вийдуть на заслужений відпочинок, матимуть право на доплату до пенсії. Її виплачуватимуть їм щомісяця і довічно. Розмір компенсації встановлено на рівні 9% від нарахованої пенсії.

Таке підвищення має зберегти співвідношення у розмірах пенсій жінок за наявності однакової тривалості страхового стажу і заробітку у 2022 році, який є перехідним роком завершення підвищення пенсійного віку жінкам.

Тобто, якщо, наприклад, нарахована пенсія в розмірі 3000 гривень, то фактично буде щомісячна виплата у розмірі 3270 гривень.

При цьому слід зазначити, що розмір компенсації не залежить від того, коли жінка звернулася за пенсією, а від дати її народження. Тобто, якщо жінка, народжена, наприклад, в грудні 1961 року, звернеться за пенсією в січні 2022, їй призначать доплату до пенсії в розмірі 25%, а не 9.

Зазначимо, що прийнята Урядом постанова також передбачає встановлення з жовтня 2022 року для 1,7 мільйонів осіб віком від 70 до 75 років щомісячних доплат до пенсій у розмірі до 300 грн (в межах розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні за 2020 рік).

До слова, нинішня компенсація за "прострочений" вихід на пенсію не є самою щедрою.

Справа в тому, що на всі 10 років переходу до нових умов і правил пенсійних виплат, тобто з 2011 року, діяла доплата в розмірі 2,5% від розміру нарахованої пенсії за кожні 6 зайвих місяців. Таким чином, найбільшу доплату (у розмірі 25%) отримали жінки 1961 року народження, які вийшли на пенсію в минулому році в 60 років.

Раніше "Hyser" повідомляв, що експерти розповіли українцям, як можна збільшити пенсійні виплати.

Крім цього, українцям перерахують заробітні плати.

Наш портал писав, що некторие категорії громадян України отримають надбавки і надбавки до пенсій.