Українські банки активно проводять фінансовий моніторинг своїх клієнтів. Зокрема, перевірятимуться як великі операції, так і анонімні переклад на 5 тис.грн.

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL.

Банк може без будь-якого повідомлення призупинити (заблокувати) будь-яку операцію, яка викликає сумнів або здається підозрілою. Тепер в рамках фінансового моніторингу кожен банк України несе відповідальність за контроль своїх клієнтів, щоб запобігти відмиванню грошових коштів, сіру торгівлю і т. д.

За словами Голови Ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олени коробкової, якщо операції клієнта звичайні і зрозумілі, то банки не зупинятимуть і блокуватимуть перекази/картки.

Фінансові установи стежать за такими операціями:

  • Будь-які операції з готівкою;
  • Угоди на суми, які нетипові для клієнта, або следки в розмірі від 400 тис. грн;
  • Переклади, які здійснюються за участю PEP (публічні особи: чиновники, депутати всіх рівнів);
  • Операції фізичних осіб-підприємців (ФОП) та юридичних осіб, які розпочали свою діяльність менше трьох місяців тому.

За словами коробкової, якщо людина отримала серію переказів по 5 тис.грн, які будуть отруєні анонімно за допомогою терміналу, то фінансова установа може порахувати, що так людина намагається обійти ідентифікацію, тому може прийняти рішення про блокування рахунку. Також під особливим контролем банків знаходяться всі грошові перекази з публічними особами (наприклад, депутатами місцевих рад).

Банки можуть блокувати навіть депозити (в окремих випадках строком до 120 днів). Також стали виявляти більше випадків, коли фінансові установи відмовлялися брати гроші на рахунок, поки людина не підтвердить і не надасть необхідні документи, що грошові кошти зароблені законно. Якщо ви спробуєте покласти на банківський рахунок свої накопичення " з-під матраца», то це буде дуже складно зробити.

Крім цього, в майбутньому українці, хто заробив гроші в тіні або отримав їх за допомогою корупції, не зможуть вільно розпоряджатися своїми коштами. З вересня поточного року податкова служба перевірятиме будь-які великі покупки. Також грошові кошти, які не будуть підтверджені білими податками, не вийде покласти на рахунок в банк.

Такі норми вже введені в багатьох країнах. Крім цього, в країнах Європейського Союзу вводять обмеження на готівковий розрахунок. На сьогоднішній день у багатьох країнах ЄС ви можете розплатитися готівкою тільки на суму до 1 тис.євро (еквівалент 30,6 тис. грн).

Раніше "Hyser" повідомляв, що в Україні підвищать середні заробітні плати.

Наш портал писав, що українців очікують кардинальні зміни, тому що податкова служба почне ретельно перевіряти доходи багатих українців, порівнюючи їх з витратами.

Нагадаємо, що українцям доведеться платити новий податок за свої квартири.